A haltartás alapjai

2019.12.30. 19:00

Lakásunk ékessége lehet egy impozáns akvárium

Aki igazán igényes akváriumot szeretne, annak érdemes élő növényt választani.

Forrás: Shutterstock

Egy igényesen összeállított akvárium akár a lakásunk éke is lehet, s a megfelelő növény- és halfajták összeválogatásával igazi kis életközösséget hozhatunk létre otthonunkban. Nagyon fontos azonban, hogy mivel több faj együttéléséről van szó, akad néhány szabály, melyeket mindenképpen be kell tartaniuk az újonc és a tapasztalt akvaristáknak egyaránt.

A haltartás alapjaiba Smajda Gergely, a Tűzhal Díszállat-kereskedés tulajdonosa avatott be bennünket. A szakember elmondta: az egyik legfontosabb, hogy egy adott halfajta a neki megfelelő akváriumba kerüljön. Ügyelnünk kell a méretre, hiszen van egy minimum-helyigény, amire a halaknak szükségük van.

Ügyeljünk az arányokra!

– Nagyon fontos az is, hogy nem minden halfajtát lehet együtt tartani, erről érdemes a halak vásárlásakor tájékozódni. A sügéreket és az aranyhalakat csak a többi fajtától külön szabad tartani, előbbieknek ráadásul viszonylag nagy méretű akváriumra van szükségük.

– Kiemelt figyelmet érdemel az akvárium vizének hőmérséklete is: egy átlagos halnak 24-25 fokos vízre van szüksége. Természetesen létezik olyan halfajta, amelyik magasabb hőmérsékletű vizet igényel – erről szintén tájékozódjunk a vásárláskor – árulta el Smajda Gergely.

A kisállat-kereskedésekben szebbnél szebb műanyag növények kaphatók, de aki igazán impozáns akváriumot szeretne, annak érdemes élő növényeket választania. Az élő növények nem csupán az esztétikumuk miatt előnyösek, hanem a fotoszintézis segítségével az akvárium vizének oxigéntartalmát is dúsítják.

Tisztítás, vízcsere

A élő növények valóban nagyon hasznosak a halak számára, azonban oda kell figyelni arra, hogy ne tegyünk belőlük túl sokat a kis életközösségünkbe. Igaz, hogy nappal oxigént termelnek, éjszaka viszont – a világítás lekapcsolásával – ők is oxigénfogyasztókká válnak.

A tulajdonosok a takarításnál gyakran esnek abba a hibába, hogy a teljes víz­mennyiséget lecserélik, ezt nem szabad, hiszen így elpusztulnak a hasznos baktériumok.

– Mindig csak részleges vízcserét hajtsunk végre, az akvárium alját pedig talajporszívóval tisztítsuk meg – emelte ki az arányok fontosságát a tulajdonos.

Az akvárium tisztaságát a halak etetése is jelentősen befolyásolja, hiszen ha túl sokat adunk nekik enni, az élelem megposhad, s hamar beszennyezi a vizet. Érdemes csak olyan mennyiségű etetőanyagot az vízbe tenni, amit a halak 5-10 perc alatt el tudnak fogyasztani.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában