téli frizura

2019.12.16. 20:00

Télen sem árt a fazonigazítás

Vannak kutyafajták, melyeknek többet árt, mint használ, ha a hidegben hagyjuk hosszúra nőni bundájukat.

Fotó: shutterstock

A téli időben előkerültek a vastag téli kabátok, a bélelt bakancsok, a kötött sapkák, sálak és kesztyűk. Ahogy minket az öltözetünk véd meg a zimankótól, úgy négylábú kedvenceinket a bundájuk, így a felelős gazdikban joggal fogalmazódhat meg a kérdés: ilyenkor hogyan kell ápolni a kutyák bundáját?

Függ a szőrtípustól is

– Minden kozmetikázott kutyust ugyanúgy ajánlott ilyenkor is elvinni szakemberhez, hiszen azoknak a fajtáknak, melyeknek folyton növő szőrük van, fürdetés és ápolás hiányában összecsomósodhat a bundájuk, ez pedig a kibogozás kellemetlenségei mellett bőrproblémákat is okozhat – tudtuk meg Dósa Deláni kutyakozmetikustól.

– Télen általában nem nyírjuk olyan rövidre a kutyák szőrét, mint a nyári időszakban, de vannak olyan gazdik, akik nem kérik, hogy hosszabbra hagyjuk: hiszen kis kabátkákat adnak kedvenceikre, melyek megvédik őket a hidegtől.

A szakember szerint a benti kutyákra sétáltatáskor nyugodtan adhatunk kutyaruhát és kutyacipőt, sőt akár esőkabátot is, amely megvédi az ebeket az időjárás viszontagságaitól, a sártól és a sózott utak káros hatásaitól – azonban a ruhácskák könnyen összegubancolják a bundát, amit hazaérkezve a gazdinak a hajlatokra külön odafigyelve érdemes kifésülni.

A kutyakozmetikus szerint a folyamatosan növő szőrű kutyákat – például a bolognesét, az uszkárt és a yorkshire terriert – a bunda növekedésétől függően ugyanúgy lehet négy-, hat- vagy nyolchetente kozmetikába hordani, mint a melegebb hónapokban.

Ezeknek a fajtáknak is lehet hosszabb fazonra növeszteni bundájukat, ezt azonban a gazdiknak érdemes megfontolni, hiszen a hosszabb szőr sokkal nagyobb gondoskodást, akár mindennapos fésülgetést is jelenthet.

A dupla szőrzetű kutyáknak azonban, mint amilyen az akita, a husky és a németjuhász, kifejezetten tilos lenyírni a szőrzetét, télen és nyáron egyaránt.

Törődés a kutyatalpaknak

– Télen érdemes a kutyusok tappancsából kinyíratni a szőrt, mert sétáltatás közben felszívja az utakon csordogáló sós lét, ez pedig könnyen begyulladhat – tette hozzá Dósa Deláni. – Minden séta után le kell mosni a mancsukat, sőt ajánlott kutyatappancskrémmel is bedörzsölni.

A kisebb testű kutyákat ajánlott télen rövidebb ideig sétáltatni, hiszen mivel alacsonyak, közelebb vannak a földhöz, és jobban érzik a hideget. Ha a hasuk vizes, sáros lesz, mindig mossuk és szárítsuk meg, különben könnyen megfázhatnak.

Egy kutyakozmetikai kezelés nem csak egy „száraz nyírást” jelent: karomvágás és fültisztítás is beletartozhat, illetve minden esetben fürdetéssel jár. A kinti kutyákat viszont nem ajánlott télen mosdatni, mert ezzel eltüntetjük a szőrükről és a bőrükről azt a védőfaggyút, ami „szigetel” a hideg ellen.

Ha valamilyen oknál fogva mégis elkerülhetetlen az udvaron tartott eb fürdetése, utána legalább két napig meleg, száraz helyen kell tartani.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában