Nyíregyháza

2020.01.23. 16:48

Ők is teljes életet élhetnek

A gyermekdiabétesz világnapja alkalmából fotózást szervezett a Nyír-Diabet Egyesület.

Mint közismert, az egyes típusú diabétesz manapság egyre elterjedtebb. Ez a cukorbetegség azon fajtája, amelyik gyermekkorban alakul ki, és semmilyen módon sem előzhető meg. Annak ellenére, hogy az egyes típusú cukorbetegség egy életen keresztül végigkísérő társ, mára olyan kezeléseket dolgoztak ki, amik segítségével teljes életet élhetnek a betegek. Az inzulin pontos adagolásával és a vércukor megfelelően gyakori mérésével a betegség kezelhető, így megakadályozható a hosszú távú szövődmények kialakulása.

1922. január 11-én egy 14 éves, cukorbeteg fiú a világon először kapott életmentő inzulininjekciót. Az 1-es típusú cukorbetegek egész életét végigkíséri a folyamatos egyensúlyozás a vércukorszintjükkel, a rendszeres vércukormérés, szénhidrátszámolás és a megfelelő mennyiségű inzulinadagolás.

Világnapi fotózás

A világnapi fotózáson 20 diabéteszes gyermek és a szüleik vettek részt. A fényképeket Nagy Mariann készítette Nyíregyházán. A gyerekekről egyéni és csoportos fényképek készültek. Az első fotócsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorbeteg gyerekek is ugyanolyanok, mint az egészséges társaik, sokszor ugyanis kívülről nem is észrevehető egy emberről, hogy diabéteszes.

A második résznél a gyerekek bemutatták, milyen eszközök segítik az életüket a cukorbetegség kezelésében, a fotókon nagy hangsúlyt kaptak a vércukormérők és az inzulinadagolók. A képeken dr. Kántor Irén diabetológus és Bilkiné Hudák Olga reprezentálja az kezeléseknél elengedhetetlen szakmai hátteret.

A fotózás végén élményekkel gazdagodva indultak haza a családok, várva az elkészült képeket. A jó hangulatú esemény, reméljük, elérte kettős célját: a családok jól érezték magukat, a képek pedig segítik az egyes típusú diabétesz megértését mindenki számára.

Nyír-Diabet Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában