Nyíregyháza

2020.02.23. 11:30

Álommunka Nyíregyházán: a jegesmaci oltásánál is segédkezett

Február végéig keresik az év állatorvosi asszisztensét, versenyben van a Nyíregyházi Állatpark egyik dolgozója is.

Forrás: Hoványi Péter

Amikor csütörtök reggel felébredtek, valószínűleg még nem is sejtették a szabolcsi megyeszékhely állatparkjának jegesmedvéi, hogy ez a nap egy kicsit más lesz, mint a többi: a szakemberek arra a nem éppen veszélytelen és igencsak felelősségteljes feladatra készültek, hogy az állatok megkapják a szükséges oltásaikat.

Dr. Biácsi Alexandra állatorvostól megtudtuk: a vakcinázás egy megelőzési protokoll része, a jegesmedvék leptospira és veszettség ellen kapnak védőoltást. A vakcinát nem kézből kapták meg a medvék, az állatorvos egy repülő fecskendővel lőtte ki – mindehhez elengedhetetlen az asszisztensi előkészítő munka.

Nagy felelősség

Az oltásban Kiss Renáta is segédkezett, mindennapos lelkiismeretes munkájáért a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa benevezte Az Év Állatgyógyászati Asszisztense díjra. Hivatása rendkívül komplex, hiszen akik kikerülnek a képzésből, teljesen más kihívásokra készülnek fel: arra tanítják őket, hogy praxisokban dolgozzanak.

Ez a munka nagy felelősséggel jár, hiszen nagyon veszélyes és értékes, egzotikus állatokkal dolgozunk

– mondta el lapunknak dr. Biácsi Alexandra. – Egyik legfontosabb feladatunk a megelőzés, az ezzel járó munka nagy részét az asszisztensek végzik, emellett az adminisztrációval is foglalkoznak, ráadásul a saját rendszerünkbe angolul felvitt adatokat kell használniuk. Reni nagyon gyorsan alkalmazkodott ezekhez a feladatokhoz, és nagyon ügyesen látja el a napi munkáját azóta is.

Munka közben dr. Biácsi Alexanda állatorvossal | Fotók: Nyíregyházi Állatpark

– Három évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni a Nyíregyházi Állatparkban, szerencsém volt, hogy éppen akkor kerestek asszisztenst – mesélte lapunknak Kiss Renáta. – Ez a hivatás kemény fizikai munkát és mentális odafigyelést igényel, ami egy idő után megterhelő, de hozzá lehet szokni, illetve ha már megvan a rutin, akkor egyre könnyebben vehetőek az akadályok. Már nagyon sok önálló feladatot kaptam, például a vitaminozások, a féreghajtások előkészítése és a vakcinázások összeírása mind-mind az asszisztencia feladata.

Az akut esetek kezelését és a gyógyszeres terápiákat az állatorvosok határozzák meg, de annak felügyeletét az asszisztens végzi – mindezeket Renáta egy másik asszisztenssel közösen folytatja. Amikor megtudta, hogy nevezték a díjra, nagyon meglepődött, ugyanakkor örült is, hiszen nagy elismerésnek tartja: főleg, hogy egy olyan személytől érkezett a jelölés, akivel együtt dolgozik. Úgy érzi, ezzel megtudhatta, hogy bíznak benne, és értékelik a munkáját.

Még szavazhatunk

– Mindig is szerettem az állatokat: tizenhat éve lovagolok hobbi- és versenyszinten egyaránt, és úgy érzem, hogy minden állattal meg tudom találni a közös hangot. Boldog vagyok, hogy részt vehetek a gyógyításukban, hiszen mindig is ezzel szerettem volna foglalkozni – tette hozzá Kiss Renáta. – Mindegyik állatot szeretem, amelyikkel a munkám során találkoztam, talán a 2018 szeptemberében született kis indiai orrszarvú a kedvencem.

A fókabirodalomban Strausz Fruzsina állattrénerrel

Az állatgyógyászati asszisztensek versenyét minden évben megrendezik, ahová állatorvosok és praxisok nevezhetik be a munkatársaikat. Az országos megmérettetésen a közönség szavazata dönti el, ki lesz a győztes. Kiss Renátára a Murmuczok Oktatási Centrum weboldalán még február 29-ig lehet voksolni.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában