egészségedre!

2020.02.23. 19:50

Kezdődik az allergiaszezon

Kezdődik az allergia, az enyhe tél hamarabb hozta a polleneket.

Fotó: shutterstock

– A mogyoró, az éger és a tiszafafélék magas és közepes pollenkoncentrációja miatt az allergiás betegek már elkezdték szedni gyógyszereiket, azok, akik a tavaszi pollenekre érzékenyek általában február elején kezdik el a terápiát – tudtuk meg dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvostól.

Szénanáthás tünetekkel keresik fel a rendelőket a betegek, de allergiás-asztmás rohamok miatt is.

Akiknek nem csillapította tüneteit a beállított terápia, emelni kellett a gyógyszerdózison – tette hozzá a főorvos, akitől megtudtuk, új készítmények, új gyógyszerek is rendelkezésre állnak a kezelésben. Elsősorban olyan készítmények, amelyekben eleve nagyobb a dózishatás, ezeket hirtelen fellépő súlyos asztmás rohamokhoz írják fel.

Új terápia

A súlyos allergiás-asztmás betegek számára elérhetővé vált az úgynevezett biológiai terápia is, legalább négy olyan gyógyszer van ma már, amit a debreceni tüdőklinika hagy jóvá és ajánl.

Az egyébként drága készítmények méltányossági alapon térítésmentesek.

– Az újonnan felfedezett betegek száma sajnos tovább növekszik, több az allergiás gyerek is. A környezetünkben fellelhető „mérgek”: a levegőminőség, az ételeink, a keresztallergiák (amikor egy enyhe légúti allergiát bizonyos ételek felerősítik) mind-mind provokálják az emberi szervezetet, beleértve a légzőrendszert.

– Az asztmások állapotát tovább rontják az infekciók, a fertőzések belobbantják az allergiát – mondta el a doktor.

Környezet vagy hajlam?

A kutatók egyébként többféleképpen magyarázzák, miért van egyre több allergiás. Közismert, hogy a betegségre való hajlam itt is örökölhető. Ha az egyik szülő allergiás, akkor a születendő gyermek is fokozottan ki van téve az allergiás megbetegedésnek.

Ha mindkét szülő túlérzékeny valamire, akkor az allergia kialakulásának valószínűsége jócskán 50 százalék felé emelkedik az utódnál.

A kutatók viszont azt is hangsúlyozzák, hogy az allergia a genetikai hajlam ellenére is kialakulhat az egyénben, ha a környezetében nagyon magas egyes allergének koncentrációja, általában a parlagfű-allergiánál említik ezt, ezért is fontos a gyommentesítést, de a por- vagy a vegyszerallergiánál is ugyanez az álláspont, és már egyértelmű az összefüggés a környezetszennyezés és az allergia népbetegséggé emelkedése között.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában