peca

2020.02.29. 07:00

Nem a hal mérete a lényeg

A horgászélmény az, ami rendszeresen a vízpartra vonzza Fiola Györgyöt.

Fiola György az Ipolynál fogott halakkal

Fotó: KM-ARCHÍVUM

A megyei horgászok körében közismert Fiola György, aki a munkája miatt most Szécsényben lakik, s a hobbijának köszönhetően felfedezi a térség közelebbi és távolabbi horgászvizeit is. A közelmúltban a közösségi oldalára olyan fényképeket tett ki, amelyek az Ipolynál készültek.

Más módszert követel meg

Kíváncsiak voltunk arra, vajon mire kell ügyelniük a horgászoknak ennél a folyónál.

– Mint közismert, az Ipoly a keskeny és gyors folyású folyók közé tartozik, a mélysége 1,5–2 méter között váltakozik. Gazdag a halállománya, található benne többek között paduc, domolykó, ponty, márna, s ott fogtam életemben először magyar bucót.

A folyó sajátossága miatt itt teljesen másképpen kell horgászni. Picikét hosszabb előkével érdemesebb horgásznunk, mint egy tavon, én 40-60 centiméteres előkét használok, s a halak kapókedvétől függően nagyon pici – 12-es, 16-os – horgot szerelek fel.

– Jobbára giliszta, csonti, pinki a csali, az etetőanyag inkább sajtos ízesítésű, s a folyó sodrása miatt nagyobb mennyiséget kell tervezni.

Folyóvízi feederkosárral horgászom, 20 és 30 gramm általában elég szokott lenni, viszont ha megárad a folyó, akkor el lehet menni a 70 grammos feederkosárig is.

– A botom 3,60-as, az orsó pici, 30-as, 40-es, a főzsinór nem lehet vastagabb 20, maximum 22 milliméternél.

Álkapásokat jelezhet

– Mivel gyors folyású vízről van szó, a vastagabb zsinórba nagyon belekapna a sodrás, s akkor álkapásokat jelez.

Megtréfálják az embert az álkapások akkor is, ha uszadék vagy levél megy a damilnak.

– Aki nem ismeri a folyóvizet, azonnal bevág, mert azt hiszi, ott van a hal. A közelmúltban voltam az Ipolynál másodszor, ugyanis akkor váltottam ki oda az engedélyt, amikor a tavak befagytak, s nem volt más lehetőségem a horgászatra.

Így most nem a pontyokra horgásztam, hanem a kisebb halakra. Tudok örülni egy kis bodorkának, egy kis paducnak, hiszen maga a horgászélmény az, amiért rendszeresen vízpartra megyek – árulta el befejezésül Fiola György.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában