peca

2020.02.09. 07:00

Rögtön meg kell ragadni az alkalmat, ha befagyott a tó

Nincs mire várni, amint biztonságos a jég a tavon, vágni kell a nádat – vallják a kocsordi horgászok.

Egy horgászegyesület tagjai nem csak reggeltől estig horgásznak, olykor bizony más tennivalójuk is van, például a vízpart és a víz gondozása. Szükség van ezekre a környezetvédelmi társadalmi munkákra télen is, ha felhőtlenül szeretnék élvezni a hobbijukat az év többi évszakában.

Meglepő arcát mutatja

Jakab János, a kocsordi Kraszna Horgászegyesület elnöke is ilyen halaszthatatlan munkálatokról számolt be lapunknak.

– Mindig is tudtuk, de mostanában gyakran tapasztaljuk, hogy az időjárás eltér a korábbi évek megszokott éghajlatától, más és meglepő arcát mutatja. Korábban gyakran megesett velem is, hogy otthon még a levél se rebbent, de mire leértem a tavunkra, már erősen hullámzott a víz. Ez a dolog kezdetben bosszantott, de aztán többször előfordult, hogy ilyenkor sikeresebb volt a horgászat, s mivel most már azt is tudom, hogy miért, így ez a dolog nem aggaszt.

Van előnye is, hátránya is

– Viszont tavaly, amikor összetörte a nagy fáinkat a vihar, akkor már nem volt idő ezen bosszankodni sem, hiszen cselekednünk kellett: gyorsan eltakarítani a letört ágakat, elhárítani a további veszélyforrást. Az utóbbi három évben a téli időjárás is produkál érdekességeket. Ezeknek egy része kedvező is, hiszen a tavak befagyása nem tart hosszú ideig, könnyebb átteleltetni a halakat, nem kell léket vágni. A hátránya, hogy megnehezíti a száraz növények levágását, eltávolítását. Nem lenne szerencsés, és látványnak sem mutat jól, ha ilyen nagy mennyiségű száraz növényzet marad a tóban.

– Tavaly öt alkalommal kellett társadalmi munkát szerveznünk, hogy elvégezzük a feladatokat. Ebből egy esetben tudtuk a jégen vágni a nádat, a többi alkalommal csónakból kellett ezt valamilyen módon elvégezni.

– Az idei tél sem volt igazi, mínusz 10 fokokkal nem ijesztgetett bennünket, csupán a 2 heti éjszakai mínuszok hizlalták meg annyira tavunk jegét, hogy rámerészkedhettünk január utolsó szombati napján. Így végül sikerült a növények 80 százalékát eltávolítani a Kirva-lapos horgásztavunk felületéről. A tanulság számunkra az, hogy amikor van lehetőség cselekedni, akkor nincs hezitálásra idő, meg kell fogni a kaszát, a villát – tette hozzá az egyesület vezetője.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában