Nagymamák receptjei

2020.03.01. 10:19

A régi receptek értékes kincsek

Kocsis Kinga Nagymamák receptjei elnevezésű gasztrooldala nemcsak az ételekről, de az érzelmekről is szól.

Kocsis Kinga a nagymamáknak szeretne emléket állítani

Fotó: Csikós Gergő

Kösz­métés töltött káposzta, szőlőlevélbe burkolt töltike, ostoros kalács, sajtos tallér, makaróniszelet, bobájkatorta vaníliaöntettel – csak néhány ínycsiklandó finomság a Nagymamák receptjei oldalról, ami nemcsak az ételekről, de az érzelmekről is szól.

A létrehozója Kocsis Kinga, aki éveken át az egyik nyíregyházi kereskedelmi rádió munkatársa volt, és aki most egy új oldaláról mutatkozik be. „Örülök, hogy itt vagytok közöttünk, hogy velem együtt emlékeztek a szívem csücske nagyikra” – írja a legnagyobb közösségi oldalon, ezzel kicsit meg is magyarázva, miért vágott bele a receptgyűjtés egy eddig nem ismert formájába.

Apró lépések

– Már kislányként is sokat sürögtem-forogtam a nagymamám mellett a konyhában: emlékszem, általános iskolásként gyöngybetűkkel jegyze­teltem egy füzetbe a receptjeit – mesélte lapunknak Kinga.

– Anyukámtól is sokat tanultam, de csak nagyon apró lépésekkel haladtam előre: először teát főztem, utána mivel a testvéremmel kulcsos gyerekek voltunk, porból készítettem levest vagy pudingot. Nagy előrelépés volt, amikor a bundás kenyérhez a kenyeret már nemcsak a tojásba tehettem bele, de az olajba is, utána jött a panírozás, majd szépen lassan egyre komolyabb feladatokat is rám mertek bízni. Tésztát gyúrni a nagyimtól tanultam, még saját nyújtódeszkát is kaptam!

– Amikor ő meghalt, a receptjei felértékelődtek a számomra, és szerettem volna neki úgy emléket állítani, hogy ezeket közkinccsé teszem. Manapság, a gasztrobloggerek korában, amikor rengeteg a receptes oldal és műsor, ez csak akkor működhet jól, ha mások is hozzáteszik a nagymamáik receptjeit, annak pedig külön örülök, ha az ételleírások mellé egy-két sort is mellékelnek a beküldők.

Jó felidézni, megosztani

– Ezek a receptek értékes kincsek, amelyek egy-egy család életének fontos részei, hiszen a közös étkezésekhez rengeteg emlék kötődik, amiket jó felidézni, és jó megosztani másokkal is. Azzal, ha ezeket megírják a tagjaink, egy kicsit beengednek másokat is az életükbe, ami az örökségállításnak is fontos része. Mivel az ételek az ország különböző részeiből érkeznek, vannak különbségek az elkészítés módjában vagy a hozzávalókban – szeretem, ha mindenki elmondja a saját verzióját, és ütköztetik a véleményüket arról, egy-egy étel hogy finomabb, de az oldal arra is jó, hogy a tagok olyan ételekkel találkozzanak, amelyeket az ő lakóhelyükön nem készítenek.

– Vannak, akik pontos leírást és fotót is mellékelnek, mások mennyiség nélkül küldik el a hozzávalókat, mondván, ők nem méricskélnek, de egy biztos: kipróbált receptekről van szó, amelyeket a legnagyobb kritikusok, az unokák teszteltek – mondta Kinga, aki az egészséges táplálkozás híve, így általában a saját receptjeit készíti el.

Inspiráló ötletek

– Fehér lisztet csak nagyon ritkán használok, a sűrítést rizsliszttel vagy keményítővel oldom meg, és amíg a főzés inkább a napi rutin része, a sütésben kiélhetem a kreativitásomat.

– Gyakran kísérletezek, a párommal sokat nézünk közösen főzőcsatornákat, és szívesen mazsolázok az ott látható-hallható ötletek közül, de persze a Nagymama receptjei is inspirálnak – mesélte.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában