horgászat

2020.03.01. 07:00

Nem csak mobiltelefonból áll a világ

Az a cél vezérli a horgászokat, hogy egy kis időre elszakítsák a gyermekeket a telefontól, a számítógéptől.

A gyermekeknek is szerveztek tavaly versenyt

Fotó: Kraszna Horgászegyesület

A rendes évi közgyűlését az elmúlt hétvégén tartotta meg a kocsordi Kraszna Horgászegyesület. A megyei horgászszövetség képviseletében Virág Imre elnök a korábbi évekhez hasonlóan most is megtisztelte jelenlétével a tanácskozást.

Új probléma az orvhalászat

– A megjelent tagok száma és aktivitása jelezte, hogy nem közömbös a horgászaink számára az egyesület munkája, hiszen 58 tag jelent meg, s közülük tizennégyen el is mondták a véleményüket, kritikájukat. Sajnos, ez utóbbiból volt több. A kritikával nincs is probléma, csak akkor, ha nem kapunk hozzá megoldási javaslatot – tájékoztatta lapunkat Jakab János, a horgászegyesület elnöke.

– A közgyűlés elején értékeltem az elmúlt évet.

Sok verseny volt a tavunkon, és számunkra örvendetes módon jó fogási eredmények születtek.

– Természetesen a jó versenyhez, az eredményes horgászathoz jó alapot teremtettünk a haltelepítésekkel. Tavaly kiemelten foglalkoztunk az utánpótlás nevelésével. Gyermeknapi versenyt tartottunk, horgásztábort szerveztünk, horgász-ötpróbaversenyen vettünk részt. Ez utóbbi versenynek mi voltunk a házigazdái.

– Az ősszel elindítottuk a horgászszakkört is. Az a cél vezérelt bennünket, ha csak egy kis időre elszakítjuk a gyermekeket a mobiltelefontól, a számítógéptől, már az nagy eredmény, s ha ráadásul megtanítjuk még őket horgászni is, akkor már megérte a sok-sok fáradozást. Nagy könnyebbséget jelent a számunkra, hogy mindehhez igénybe tudjuk venni a Mohosz és a megyei szövetség anyagi és dologi támogatását.

Új keletű problémaként szerepelt a gyűlésünk témái között az orvhalászat.

– Sajnos, vannak olyan emberek, akik mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül eltulajdonítják mások halát. Teszik ezt nem megengedett módszerrel és gátlástalanul. A velük szembeni harcban ők vannak előnyben, segítik őket a korszerű eszközök. Bennünket is segítenének például a térfigyelő kamerák, csak bizony ezek az eszközök nem olcsók.

– A másik nagy gond, hogy tagságunknak lenne is rá igénye, de mikor ezért a zsebbe kellene nyúlni, az már nem megy. Keressük a megoldást, hiszen a halak védelme nem tűr halasztást. A horgászrendünkben kibővítettük az éjszakai horgászat lehetőségét, talán ez is lehet egy kis visszatartó erő az „illegális vendégeinknek”. A hosszú távú tervezésünkhöz adott lendületet, hogy a kocsordi önkormányzat meghosszabbította bérleti szerződésünket, köszönjük a képviselő-testületnek.

Rendezett, szép környezet

– Változtattunk halgazdasági tervünkön, mégpedig úgy, hogy növeltük a fiatalabb korosztályú halak mennyiségét, hiszen a pályázatokon ennek van prioritása. Meghatároztuk a telepítéseink ütemtervét. A közgyűlés további részében kibővítettük fegyelmi szabályzatunkat, meghatároztuk a fegyelmi vétségek büntetési tételeit. Felülvizsgáltuk a horgászrendünket, megtettük a szükséges módosításokat.

Nagyon népszerű a tavunk, lassan kitehetjük a telt ház táblát.

– A népszerűségben szerepet játszhat a megfelelő telepítés és a rendezett, szép környezet.

– Személyi kérdésben is döntöttünk, a korábbi gazdasági vezető helyett kellett új elnökségi tagot választani – fejezte be tájékoztatóját Jakab János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában