egészség

2020.03.09. 14:47

Nem tabu a menstruációs fájdalom

A nők nem szívesen beszélnek az endometriózisról.

– A fővárosban már el is kezdte a Női Egészségért Alapítvány azt a munkát, amelyben önkénteseik nyíltan és őszintén beszélgetnek az iskolákban a fiatal lányokkal a nők egyik gyakori betegségéről az endometriózisról, elmesélik saját betegségtörténeteiket, ugyanis a fájdalmas menstruáció még mindig tabu a nők, a családok körében – tudtuk meg Porkolábné Csatári Barbarától, a szervezet nyíregyházi vezetőjétől, a nyíregyházi endometriózis-világnap szervezőjétől.

Az idei rendezvényt szombaton tartották a megyeszékhelyen, ahol előadásokkal, saját történetekkel vitték közelebb a témát a nőkhöz, illetve az egészségügyben dolgozókhoz.

Kisokos lányoknak, nőknek

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők 10 százalékát érintő krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, a kismedencében, a petefészekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózisszigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ami magyarázat arra, hogy a panaszok fokozódnak a menstruáció alatt.

Porkolábné Csatári Barbara | Fotó: KM

A leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció, az állandó, tartós kismedencei fájdalom, jellegzetes tünet még a meddőség, ami a betegek 40 százalékánál fordul elő.

A betegség kialakulásának nem ismert pontosan az oka, kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történhet.

Az ideális stratégiát a tünetek súlyossága és a teherbe esés szándéka határozza meg. Újszerű, hogy a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás irányába terelik a terápiát az orvosok.

– Az alapítvány egy kisokosban foglalta össze a legfontosabb információkat az endometriózisról, van a tiniknek, és a felnőtt nőknek összeállított verzió is – tette hozzá Porkolábné Csatári Barbara.

A találkozón dr. Tekse István meddőségi specialista tartott előadást, aki az idén ingyenessé vált meddőségi kezelésekről is megosztott információkat, ezekről később olvashatnak lapunkban.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában