Nyíregyháza

2020.04.27. 11:03

Szerelmesek a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvéi

Az érzéseknek nem lehet parancsolni, nehéz időkben is lángra lobbanhatnak a szívek – még az állatok között is.

Beteljesedett a szerelmük

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Bár a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem fogad látogatókat a Nyíregyházi Állatpark, ez nem jelenti azt, hogy megállt volna odabent az élet: a gondozóknak továbbra is gondoskodniuk kell az ott élő ötezer állatról.

A vendégek nélküli csendes időszak pedig ugyanúgy tartogat örömet és meglepetést a dolgozóknak, mint eddig – ilyen volt például, amikor mindenki legnagyobb örömére beteljesedett a jegesmedvepár várva várt románca.

Jöhet a családalapítás?

– A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három jegesmedve él, egy idősebb nőstény és egy fiatal tenyészpár. Utóbbiak most lettek hatévesek, azaz ivarérettek – mondta el lapunknak Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője.

Sznyezána Moszkvából, míg hím párja Rostockból érkezett hozzánk az Európai Fajmegőrzési Program keretében, 2017 óta alkotnak egy párt.

– Az, hogy pont a látogatómentes időszakban találtak egymásra, csupán véletlen.

Hozzátette: az állatpark lakói a látogatási időszakban sem szüneteltették a szerelmi életüket: az afrikai elefánt- és a jaguárpár rendszeresen „randevúztak” a vendégek előtt, míg a szemérmesebb tevék mindig zárás utánra időzítették a légyottokat.

Fontos a védelmük

– Ezt a jegesmedve l’amourt nagyon régóta várjuk – emelte ki Révészné Petró Zsuzsa.

A világ állatkertjeiben összesen 219 jegesmedve él, Magyarországon pedig csak Nyíregyházán látható tenyészpár.

– Az állatparkunkban két nagy kifutóból, egy háromszáz négyzetméteres medencéből és egy légkondicionált barlangból áll a jegesmedvék rezidenciája, de hamarosan megkezdődik a Jégkorszak építése, ami bemutatja majd az Arktisz és az Antarktisz élővilágát.

A jegesmedvék az északi sarkkör vidékén élnek, de sajnos a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül természetes életterük, és rohamosan csökken természetes táplálékbázisuk is. Mivel csúcsragadozók, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációszámuk csökkenését eredményezik. Napjainkban mindössze 20-25 ezer egyed van belőlük, így a Természetvédelmi Világszövetség a sebezhető kategóriába sorolta

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában