Finom az illata

2020.06.22. 14:13

A népszerű anyósnyelv igenis virágzik!

A szobában tartott cserepes dísznövény szereti a levegős, oxigéndús környezetet.

Átültetni tavasszal a legtanácsosabb

Forrás: NÉMETHNÉ CSUBÁK ÉVA

A szanzavérát (Sansevieria trifasciata) általában a levéldísznövények között tartják számon, mivel a levelével díszít, virága pedig ritkán látható.

Pedig a közismert népi nevén anyósnyelvként ismert dísznövény igenis virágzik! Megerősíti ezt a Baktaló­rántházán élő Zámbori család is, amelynek a szanzavérája szinte minden évben virágot hoz.

Átültetni tavasszal a legtanácsosabb
Fotó: NÉMETHNÉ CSUBÁK ÉVA

Finom az illata

Zámbori András és felesége, Ilona már évek óta nevelnek anyósnyelvet. Kedvelik a növényt a finom illata miatt, és nagy örömükre többször is előfordult, hogy minden évben, egymás után kivirágzott.

A szobában tartott cserepes dísznövény szereti a levegős, oxigéndús környezetet, Ilona is megerősíti ezt, hiszen a szobájukban maximálisan tudják ezt neki biztosítani. A szerény igényű szukkulens növény keveset párologtat, minimális ápolási igényei vannak, könnyen szaporítható, és betegségei, kártevői szinte nincsenek is.

Csupán a túlöntözés az ellensége, amivel nagyon kell vigyáznunk! Ha a szabadba tesszük ki, a félárnyékos helyet kedveli, semmiképp se tegyük tűző napra!

Tőosztással és levélről

Szaporítása is egyszerű. A csíkos levelű fajtákat (S. tri­fasciata var. laurentii) jobb ha tőosztással szaporítjuk. Egyszerűen csak kettévesszük az egymás mellett kifejlődött önálló növényeket, vigyázva a gyökerükre. Lehetséges, de nehezebb formája a levéldarabokról szaporítás, amikor is a feldarabolt leveleket cserépbe ültetjük, azok meggyökeresednek, és új leveleket hajtanak.

Átültetni tavasszal a legtanácsosabb ezt a virágot, főleg ha már kinőtte a cserepét. A nagyobb példányok, amelyek már magasabbra is nőttek, szoliter növényként lakásunk szép díszei lehetnek – tájékoztatta lapunkat Németh­né Csubák Éva.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában