Horgászat

2020.06.02. 20:00

Amikor mindenkinek jó

A rendkívüli országos haltelepítéssel jól jártak a termelők és a horgászok is.

Tiszafüred, 2020. május 12. Haltelepítés a Tisza-tónál Tiszafüreden 2020. május 12-én. Befejezõdött az országos, rendkívüli haltelepítés az állami tulajdonú horgászvizeken; 18 napon 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezésében. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

Rendkívüli haltelepítés volt az elmúlt hetekben szerte az egész országban az állami tulajdonú horgászvizeken. A telepítés során 18 nap alatt 324 horgászvízbe 1177 tonna pontyot helyeztek ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) szervezésében.

A kormány döntése alapján a magyar haltermelők megsegítése, munkahelyeik megtartása érdekében eddig soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutottak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói.

Nem lehetett már tárolni

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére az Agrárminisztérium az agrárkamara támogatásával azért határozta el az intervenciós felvásárlást, mert a koronavírus-járvány miatt a külföldi és a hazai piacon értékesítési nehézségek léptek fel, s a haltermelőknél felhalmozódtak a háromnyaras pontyok.

A nagyszabású telepítés ugyanakkor hatékonyan szolgálja a szabadidős sporthorgászatot, a horgászversenysportot, a járványveszély elmúltával a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését is.

A Szabolcsi Halászati Kft.-től 110 tonna pontyot vásárolt meg az állam. A halakból megyénk folyói és tavai mellett jutott Nógrád megyébe is.

Tagadhatatlan, hogy ezzel az országos telepítéssel jól jártak a haltermelők és a horgászok is.

– A határok lezárása miatt külföldre – Lengyelországba és Romániába – mi sem tudtunk szállítani, a többi halgazdasághoz hasonlóan rajtunk maradt volna, így ennek az állami intézkedésnek mi is az egyik kedvezményezettje vagyunk – mondta el lapunk érdeklődésére Radóczi János, a kft. ügyvezetője.

– Ráadásul ezt a háromnyaras halat nem lehetett volna már tovább tárolni, s a szárazság miatt a nevelőtavakba sem tudtunk volna pótolni megfelelő mennyiségű vizet.

Szívesen járnak a szomszédba

– Mint a népes Tisza-Rétköz Horgászegyesület elnöke, hadd jegyezzem meg, hogy a kezelésünkben lévő Bodrog, valamint a közeli – vajdácskai, bodrogolaszi – holtágak és csatornák is kaptak a telepített halmennyiségből közel 13,4 tonnát. Az egyesületünk tagjai szívesen látogatják ezeket a vizeket is, hiszen közel vannak megyénkhez. Úgy lehetne az országos telepítést összegezni, hogy most mindenki jól járt.

Az indokok között szerepelt a munkahelyek megőrzése is. Ez így volt a Szabolcsi Halászati Kft. esetében is? – kérdeztük az ügyvezetőtől.

– Az értékesített halmennyiségnek fontos szerepe van a mi gazdálkodásunkban is, nagyon megéreztük volna az árbevétel hiányát. Ha nincs az állami felvásárlás, akkor talán be kellett volna zárnunk a cég kapuját, hiszen ha elpusztulnak a halak, az jelentős veszteséget jelentett volna. Mi egyébként 25-30 munkatársat foglalkoztatunk. Azt azonban még hozzá kell tennem, hogy nagyon nagy ellátási problémáink most is vannak a vízzel, a termeléshez szükséges vízmennyiség néhány halastavunknál nem áll rendelkezésre, de a dolgozói létszámot tartani tudjuk – magyarázta Radóczi János.

Megyénkben a Tiszától a Túrig, a Császárszállási-víztározótól a Szamosig számos folyóba, holtágba, tóba kerültek pontyok.

– Ez nagy gesztus volt az állam részéről mind a horgászok, mind a haltermelők szempontjából.

A kezdeményezésnek nagyon örültek a horgászok, de azt nem szabad elfelejteniük, hogy ez nem jelenti azt, hogy korlátozás nélkül vihetik haza a halat, hiszen a horgászat szabályai továbbra is érvényesek, azok betartása érdekében a halőrök fokozott szolgálatot látnak el

– tájékoztatta lapunkat Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetsége ügyvezetője.

Érkeztek pontyok a rakamazi Nagy-morotvába is.

– Közel 22 mázsa hallal gazdagodott a morotva halállománya, örültünk az ajándékba kapott halaknak. Több horgász meg is jegyezte tréfásan, hogy az állam havonta megismételhetné ezt a jótékonysági akciót – mondta Borbély Mihály, a Cormorán Sporthorgász és Természetvédő Egyesület Rakamaz–Tiszanagyfalu elnöke.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában