A közelben volt a segítség

2020.06.30. 17:30

„Nagy kihívás volt a szenvedélybetegek ellátásában a járvány alatti korlátozások betartása...”

Előnyöket és hátrányokat is hozott a pandémiás időszak a szenvedélybetegek ellátásában.

Döntés kérdése – csak egy hívás, és érkezik a segítség

Forrás: illusztráció / shutterstock

A koronavírus-járvány az élet minden területén nem várt helyzeteket hozott, a nehézségekkel a szenvedélybetegeket ellátó szakemberek is találkoztak. A kábítószer-ellenes világnap alkalmából Nyíregyháza Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma az elmúlt időszak tapasztalatairól tartott szakmai kerek­asztal-beszélgetést.

Kell az elhatározás

– Nagy kihívás volt a szenvedélybetegek ellátásában a járvány alatti korlátozások betartása, illetve a kapcsolattartás speciális formája – mondta el lapunknak dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos, a fórum szakmai elnöke. – Utóbbi azért okozott nehézséget, mert a kliensek legnagyobb részének nincs betegségtudata, így normál esetben is inkább nekünk kell megtalálnunk őket, és kialakítani a személyes kapcsolatot, és rengeteg energiát kell fektetnünk abba, hogy belássák a problémát.

Dr. Erdélyi Ágnes arról is beszélt, hogy a személyes kapcsolattartás hiánya nagyban megnehezítette a szenvedélybetegek gyógyításán dolgozó szakemberek munkáját. Azokkal működött jól a telefonos kapcsolattartás, akik már eljutottak arra a szintre, hogy változtatni szeretnének az életükön. Számos civil szervezet a klienseket online segítette, aminek van egy olyan előnye is, hogy a szankciók és a megbélyegzés miatt rejtőzködő drogfogyasztóknak talán könnyebb volt telefonon beszélniük a problémáról.

– Nagyon sok fiatal korán megismerkedik a különböző szerekkel, legfőképp a kíváncsiságukat elégítik ki. Országos szinten a keménydrog-használókat több tízezres populációra becsüljük. Olyan esetekkel is találkozunk, amikor az emberek még nem számítanak súlyos esetnek, de rendszeres használók, például minden hétvégén vagy havonta egyszer használnak drogokat, ami komoly hatással lehet a környezetükre. Gondoljunk bele, ha drog hatása alatt vezetnek, vagy ha agresszivitást vált ki belőlük a szer, közülük sokan elhanyagolják a családjukat. De az is előfordul, hogy a fiatal szülők lazítás céljából hétvégente drogot fogyasztanak, és így rossz mintát mutatnak a gyermekeiknek – tette hozzá a pszichiáter.

Együttműködtek a betegek

– Az elterelés egy alternatív kezelési forma, melyet a büntető törvénykönyv szabályoz, a meghatározás szerint csak azok vehetik igénybe, aki csekély mértékben fogyasztanak kábítószert – ismertette a fórumon Bereczné Türk Emese, a Sántha Kálmán Szakkórház drogambulanciájának egészségügyi szociális munkása.

A szabályok szerint két konzultáció között nem telhet el harminc napnál több, így a telefonos egyeztetések egyik pozitív hatása az volt, hogy az izoláció alatt sem szakadt meg az ellátás.

Mindez többek között azoknak a klienseknek kedvezett, akik külföldön dolgoznak, vagy olyan nehéz anyagi körülmények között élnek, hogy sokszor a kórházba utazás költségeit sem tudják fedezni.

Bereczné Türk Emese beszámolójából kiderült: a kliensek elfogadták a telefonos kapcsolattartást, és együttműködtek a szakemberekkel, de a módszernek negatív oldala is volt, hiszen megszakadt a személyes kapcsolat, nem lehetett következtetéseket levonni a betegek nonverbális kommunikációjából, ami sokszor beszédesebb, mint maga a szó.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában