hobbi

2020.08.28. 20:00

Plafonig érnek a metszőollók, szerszámokat őriz pince, padlás

A szalkai hobbi szőlész-borász mindent tud az általa gyűjtött kertészszerszámok történetéről.

Fotó: Galambos Béla

Szinte mindenki tudja Mátészalkán és a környéken, hogy a 69 éves Szombathy Gézának nem mindennapi gyűjteménye van olyan régi, akár dédapáink által használt mezőgazdasági szerszámokból, amelyek főként a szőlőtermesztő, borászkodó gazdák dolgát könnyítették meg, s modernebb változatuk az utódaik társa a mai napig.

Szombathyék a család kedvencével
Fotó: Galambos Béla

Szombathyék házában a kertészet és általában a régmúlt használati tárgyaira kíváncsi látogató a pincétől a padlásig tárgyak sokaságával találkozhat. Ezek érdekes történetéről a házigazda napokig tudna mesélni. Ritkaságszámba menő tudásának magyarázata, hogy hosszú ­évtizedek óta ez a hobbija a Sandra Form Kft.-től pár éve nyugdíjba vonult amatőr ezermester szőlész-borásznak.

A pincétől a padlásig

A családi ház garázsa már jó ideje új funkciót kapott. Itt tárolja a ház ura az ország talán legnagyobb metszőolló-­gyűjteményét. A különleges kollekció már az ezret közelítő darabjai a történelmi időkből eredeztethető kacorkéstől napjaink ergonómiailag megtervezett ollójáig e nélkülözhetetlen kertészszerszám fejlődését mutatják be.

Oklevelekkel van tele a szekrény
Fotó: Galambos Béla

Mivel a háti permetezők – köztük egy kiegyezés kori osztrák és az ikonikus magyar Kiss Bálint-féle ritkaságokkal – vagy éppen a szénkénegező talajinjektor is itt kaptak helyet, a falakról csalogató metszőolló-gyűjtemény a látogatók ámulatára a mennyezetet is beborítja. Aki ebbe a magánmúzeumba bekéredzkedik, bizony ámulattal hallgatja ezeknek a hétköznapi eszközöknek a történetét, továbbá azt, miként gondozták a szőlőt, milyen formájú metszőollót használtak az évszázadok során elődeink.

Ez itt a Kiss Bálint-féle permetező
Fotó: Galambos Béla

Szombathy Géza a garázsból a pincébe vezeti látogatóit, ahol különböző hordókkal, csapra verésüket szolgáló egyszerű szerkezetekkel, régi szódásüvegekkel és szebbnél szebb borospalackokkal szembesülhetnek. A házigazda szakértelmét a hobbibarátok is elismerték, nem véletlenül lett 1992-ben alapítója, majd titkára a Mátészalkai Szőlősgazdák Egyesületének. Szeretettel beszél a borkészítésről is.

Éva gyűjteménye
Fotó: Galambos Béla

A szőlőn kívül a teljes gyümölcsválasztékból is készített borai a különböző versenyeken is elismerést arattak, amit a mintegy 200 féltve őrzött oklevél is igazol. Ebben a házban még a borászati relikviákat rejtő emeletre vezető lépcső is különleges. A szőlőlugast idézve mutatja be, hogy a szőlőtőke, szőlővessző gondos kezelés után akár varázslatos lakásdísszé válhat.

Váratlan fordulat

Az emelet még tartogat egy nem várt meglepetést, amikor a háziasszony, a nyugdíjas pedagógus Évike az ő néprajzi gyűjteményével berendezett szobába vezet. Ott egy igazi parasztkonyha tárul fel kredencestől, egykori használati tárgyastól, de megcsodálható itt egy sor házi áldás, gyönyörű kender- és lenvászon-kollekciók és sok más, nagyanyáink idején mindennapos, ma már ritkaság számba menő használati tárgy. Szerencsések a szalkai diákok, akiket felvilágosult tanítóik, tanáraik elhoznak ide, az ingyenmúzeumba.

Galambos Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában