A hónap fogása

2020.09.05. 11:30

A dobogó harmadik fokán

Hajnali három órakor rabolt a hal az izgő-mozgó nadályra.

Dömök János

Fotó: Dömök János archívuma

Már gyermekkorában megszerette a horgászatot az akkor még Nagykátán élő Dömök János, aki A hónap fogása című játékunk júliusi fordulójában a harmadik helyet szerezte meg. A Tápióra, valamint az ottani Malomtóra járt horgászni a nagybátyjaival.

A nagypapája pákászni tanította meg, ismeri többek között a kosarazást, az elkerítést. Azóta több évtized eltelt, a szülővárosát is felcserélte Baktalórántházára, azonban a hobbija továbbra is megmaradt.

A játékunkra a kisvárdai Vulkán öntödében dolgozó munkatársai hívták fel a figyelmét, akik a Szabolcs Online portálon és a Kelet-Magyarországban is látták a felhívást.

– A pályázatra egy 9 kilo­grammos harcsával neveztem be, amit az apagyi Kenderáztató-tóban fogtam.

Olyan lendülettel kapta be a csalit, hogy a bot leesett a tartóról, pedig a féket is kiengedtem a szerelék bedobása után.

– A bevágás után könnyen jött kifelé, de a parttól aztán húsz méterre megmakacsolta magát, ki akart törni jobbra, balra is, a bot teljesen begörbült. Tizenöt perces fárasztás után a tavat éjjel felügyelő Kiss Mihály segített megszákolni a harcsát.

Zsákmány nélkül is boldog

– Eleve harcsázásra készültem azon az éjjelen, a kovácsolt horgon nadály várta a harcsa rablását. Egy parafadugót is kötöttem rá, hogy a tó medrétől harminc centiméterre legyen, így jobban felfigyel rá a ragadozó hal. Egyébként hajnali három óra körül jött a harcsa.

Az apagyi tó mellett eljár horgászni Dömök János a Tiszára, Szabolcsveresmartra, valamint Levelekre is, ahol a családnak stégje is van. A munkája miatt nem tud gyakran a vízparton ülni, de azért havonta három-négy alkalommal igyekszik hódolni szenvedélyének. Lányait, a 28 esztendős Juditot és a 22 éves Dorinát is „megfertőzte” ezzel a szabadidős tevékenységgel, ha van idejük, örömmel mennek vele. Dorinának hamarosan kezdődik az egyetem, előtte még szeretnének egy apa-lánya közös horgászatot most a hétvégén.

– Nagyon szeretem a természetet, tagja vagyok a madártani egyesületnek is. Nagy örömömre a közelmúltban egy halászsast is megfigyelhettem. Ha nem fogok semmit sem, akkor is jól érzem magam a vízparton, nekem két vadkacsa is már nagy örömet jelent – tette hozzá Dömök János.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában