Horgász is, vadász is

2020.09.27. 07:00

A magaslesen és a vízparton is otthon

A vadászat és a horgászat egyaránt a hobbija a nyíregyházi Pastrovics Zoltánnak.

Pastrovics Zoltán

A horgászatnak és a vadászatnak egyaránt hódol a Nyíregyházán élő Pastrovics Zoltán, azonban szívesebben ül a magaslesen, mint a vízparton. Gyakran utazik a szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megye hegyvidékes területeire, ahol még egy szórót is kialakított. Ennél a szórónál a nyári hónapokban két vaddisznót és egy őzbakot is elejtett.

Pastrovics Zoltán

Sikerek a szórónál

– Az Edelényi Bányász Vadásztársaság területén található a kedvenc törzshelyem, ahová rendszeresen elutazom, s természetesen gondozom is a szórót. Vaddisznóra vártam a közelmúltban a lesen, s ki is jött két süldő szürkületkor a szóróra, s az egyiket sikerült elejtenem. Néhány hét múlva újra kiültem a lesre, akkor először egy őzbak került terítékre, majd nem sokkal szürkület előtt megjelent magában egy vaddisznókoca is, amit szintén sikerült elejtenem. Még érvényben vannak az afrikai sertéspestissel kapcsolatos előírások, így a vaddisznókból mintákat kellett vennem – elevenítette fel emlékeit Pastrovics Zoltán.

Majd legközelebb...

– Ha hívnak, elmegyek a szlovák határ közelében található Szelcepusztára is, ahol főleg tarvadakat ejtünk el. Pár éve a kocsiból barkácsolva az erdésszel sikerült több szarvast is elejtenem, természetesen a vadászati előírások betartásával.

– Általában a hét elején van több időm felmenni a hegyekbe, olyankor kisebb a mozgás a nyíregyházi éttermemben. A lesen általában 2-3 órát szoktam eltölteni, ha addig nem jön semmilyen vad, azzal vigasztalom magam, majd jön legközelebb, akkor majd több sikerem lesz. Van egy szlovák szomszédom a Rakaca-víztározónál, ő szokott elkísérni a vadászatokra. Ő nem vadászik, csak hozzám hasonlóan nagyon szereti az erdőt, a természetet, és szívesen eljön velem. Ha meg nem vadászunk, akkor együtt horgászunk a víztározónál.

- Kutyát mindig tartottam. Most is van egy magyar vizslám, de a hegyekbe nem viszem, apróvad vadászatára meg már nem nagyon járok. Fiatalabb koromban tartottam jagd terriert és foxit is, azokat vittem magammal a hajtásokra – árulta el Pastrovics Zoltán.

Leakadt a stégnél

Ha már szóba került a horgászat is: mennyire eredményes a vízparton? – tettük fel az újabb kérdést.

– Nem panaszkodhatom, sikeresen szoktak befejeződni a horgászataim is. A nyáron például az egyik rakacai horgászatkor fogtam öt – 3-5 kilogrammos – pontyot, a hatodik pedig, ami a többihez képest jóval nagyobbnak tűnt, a stég közelében ­leakadt.

– Sajnos, egyedül voltam akkor éppen, mert a szomszédom felszaladt a házhoz. Így aztán az egyik kezemben a botot tartottam, a másikkal pedig merítettem alá, de elszerencsétlenkedtem, nem tudtam partra hozni.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában