Nyíregyháza

2020.09.09. 07:00

A nehéz sorsú gyerekekért dolgoznak

Az alapítvány tagjai hálásak a segítőkész emberek támogatásáért.

Fotó: Sipeki Péter

Mindennap sokat hallani a hátrányos helyzetű gyerekekről, akiknek nincs felzárkóztató órájuk, nem megfelelő a ruházatuk, illetve a mindennapi étkezést sem tudják megoldani.

Értük, az élethelyzetük javításáért jött létre az Értetek Lettünk Alapítvány, melynek elnöke, Kiss Eszter azt vallja: mindegy, hogy valaki fiatal, idős, kicsi vagy nagy, ők ott segítenek, ahol tudnak.

Felkarolták az óvodát

A 2019 novemberében indult alapítvány neve is beszédes, remekül festi le a tagok munkáját, akik nap mint nap a hátrányos helyzetű gyermekekért és családjaikért dolgoznak.

Az Értetek Lettünk Alapítvány munkájáról, az eddigi eredményekről és a távlati tervekről Kiss Eszter elnökkel beszélgettünk, aki kérdésünkre elmondta: a nehéz sorsú gyermekek gyakran szorulnak segítségre az oktatásban, sok családnak vannak anyagi gondjai, és a továbbtanulást sem tudják biztosítani gyermekeiknek.

Találkoztunk már olyan kislánnyal, aki még télen is papucsban járt.

− Sajnos, több ilyen helyzetben lévő család is van. Nekem is van gyermekem, ezért a megmaradt ruhákat és játékokat összegyűjtjük a rászorulóknak. Alapítványként az első akciónk a Crohn-beteg édesanya, Laura támogatására szervezett gyűjtés volt a Korzó bevásárlóközpontban. A felhívásunkra nagyon sok kedves ember megmozdult, és cukrászdák is csatlakoztak az akciónkhoz, Pepi bohóc pedig lelkesen hajtogatta a gyermekeknek a lufikat. Jelenleg egy óvodát karoltunk fel, ahol hat családot támogatunk ruhával, cipővel, de korábban mikuláscsomagot és plüssjátékokat is kaptak – ismertette az alapítvány eddigi munkáját Kiss Eszter.

Az elnök elmondása szerint mindig sokan állnak a közösségi médiában indított segítőakciók mellé, egy nagyon kedves házaspár például rendszeresen jelentkezik a felhívásokra, hogy több láda zöldséget és gyümölcsöt adományozzon a gyermekeknek.

− Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő is támogat minket, az ő segítségével tudunk eljutni azokhoz a családokhoz, bölcsődékhez, óvodákhoz, esetleg iskolákhoz, ahol szükség van a segítségre.

Nehéz megtalálni a rászorulókat, hiszen hiába tesszük közzé az oldalunkon az akcióinkat, sokan szégyellik, hogy nehéz helyzetben vannak, ezért nem jelentkeznek.

− A közelmúltban egy családi napot szerveztünk, de éppen ezek emiatt nem találtunk jelentkezőt – részletezte a nehézségeket Kiss Eszter. Néhány hete az alapítvány jóvoltából a Nyíregyházi Állatparkba kirándulhattak az egyik hátrányos helyzetű óvoda lurkói. A gyermekek nagyon élvezték, hogy végre kimozdulhattak otthonról.

Szavakkal nem lehet visszaadni

− Az óvodába olyan gyerekek járnak, akiknek a családi körülményeik nem engedik meg, hogy állatkertbe, színházba vagy egyéb rendezvényre mehessenek, ezért úgy gondoltuk, segítünk nekik, hogy maradandó élményekkel gazdagodhassanak. Az egyik nap az állatkertbe, másnap pedig a Burattino Bábszínházba látogattunk, s mindkettő óriási élmény volt a gyermekeknek. A bábszínházban kézműves-foglalkozással lepték meg a kicsiket, akik az elkészült papírcsigákat haza is vihették. Szavakkal nem lehet visszaadni az érzést, amikor látjuk a gyermekek szemében a csillogást, és hogy mennyire hálásak – tartott élménybeszámolót Kiss Eszter, aki a jövőbeli tervekről is mesélt lapunknak.

Nagyon sok terv van a fejemben, de a közeljövőben szeretnénk lépésről lépésre haladni.

− Az alapítványnak jelenleg négy tagja van: Takács Alexandra alapító, Kiss Eszter kuratóriumi elnök, Kindrusz Viktória és Lippai Julianna kuratóriumi tagok. A jövőben szeretnénk bővíteni a létszámot, a legközelebbi tevékenységünk pedig egy egészségnap lesz, ahol sok meglepetéssel várjuk az érdeklődőket – zárta gondolatait Kiss Eszter.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában