Nyíregyháza

2020.09.15. 12:03

A pincétől egészen a padlásig

A palotasétákon hét, eddig nem látott helyszínen fordulhatnak meg a látogatók.

Kíváncsiak, mit rejtenek a Jósa András Múzeum ódon épületének falai?

Fotó: Sipeki Péter

Jártak már a Jósa András Múzeum légó­pincéjében? Ismerik a finánclaktanya rejtélyét? Szeretnék megismerni a múzeum kapuőreinek történetét?

A kulturális örökség napja alkalmából ezen hétvégén lehetőség nyílik minderre: szeptember 20-án, vasárnap 9 és 17 óra között az intézmény kitárja a nagyközönség előtt azokat a kapuit is, melyeken eddig csak a múzeum dolgozói léphettek be.

Ritkán emlegetett történetek

A megyeszékhely kulturális negyedének impozáns épülete Maróthy Kálmán tervei alapján, 1925-ben készült el. A hajdani Pénzügyigazgatóság, majd megyei tanács épületébe a hetvenes években költözött be az 1868. december 1-jén életre hívott s 1918 őszétől az alapító Jósa András nevét viselő múzeum, mely Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye.

Európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András, Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa alapozta meg. Lelkes munkája eredményeként hamarosan országosan is ismert lett a múzeum bronz- és honfoglalás kori leletanyaga. A néprajzi gyűjteményt utódja, Kiss Lajos, a szegény emberek krónikása hozta létre, aki elsők között kapott Kossuth-díjat (1948), és ő teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását. Neki köszönhető, hogy ma is büszkélkedhetünk az egykori nyíregyházi céhek emlékanyagával.

Az 1950-es évektől számíthatjuk a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, a numizmatikai, az irodalomtörténeti gyűjtemények létrejöttét, növekedését.

Látnivalóban tehát nincs hiány, a 9, 11, 13 és 15 órakor induló palotaséták során a jelentkezők megismerkedhetnek azokkal az épületrészekkel, melyek mellett mindennap elsétálnak járókelőként, és a múzeum szakemberei olyan történeteket tárnak a látogatók elé, amelyeket csak ritkán emlegetnek.

A pincében is barangolhatnak majd, ahol az ávósok bírták szóra az állam­érdekkel szembeszegülőket, de a túra során bepillanthatnak Jósa András rendelőjébe s egy hajdani ásatására, illetve láthatnak olyan műtárgyakat, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az épület történetében. Egy időpontban maximum két, 10–15 tagú csoportot kalauzolnak körbe, a múzeum hét helyszínén fordulnak meg az érdeklődők.

Előzetes regisztráció

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a [email protected] e-mail-címen vagy a 20/939-4040-es telefonszámon lehet. A palotaséta alatt maszk viselése kötelező.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában