hivatás

2020.09.06. 15:30

Közösségépítés tanítóként, oktatóként

A technika „örök szerelmeseként” belekóstolhatott a fotózás érdekes világába is.

Forrás: Fecske Vince archívuma

Minden olyan ember élete példaértékűnek számít, aki nagyra értékeli az Istenbe vetett hit, a család s az összetartás fontosságát, s a magánéletében, valamint a munkájában is próbálja a maximálisat nyújtani.

Ilyen ember a Fehérgyarmaton élő Fecske Vince is, aki a felsoroltak mellett folyamatosan képzi magát, bátran száll szembe az élet adta akadályokkal, s erős hitével és akaraterejével igyekszik elérni álmait, céljait.

Búcsú Vámosoroszitól

A háromgyermekes család­apa Fehérgyarmaton született 1980 augusztusában. Csodálatos gyermekéveket töltött Vámosorosziban, ahol a nagyszülőkkel éltek, s akiktől 1987-ben búcsúztak el, amikor is beköltöztek Fehérgyarmatra.

Vince az édesapját a mai napig példaképének tartja, hálás gondoskodó szeretetéért, családjáért munkálkodó jó természetéért, csöndes bölcsességeiért és határtalan türelméért.

A hitét elmondása szerint az édesanyja alapozta meg, aki a legnagyobb összetartó erőnek számít a családban. Öccse, Péter, akivel mind a mai napig jó kapcsolatot ápol, 1985-ben született. Vince az általános iskolát Vámosorosziban kezdte meg, de a második osztálytól már a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Általános Iskolába járt, ahol – mint elmesélte – kiváló tanárai voltak.

Élményekkel gazdagabban

A tanulmányait ezután Mátészalkán, az Esze Tamás Gimnázium biológia–kémia szakán folytatta, majd ezt követően ment a nyíregyházi főiskolára, ahonnan egy év után átjelentkezett Debrecenbe, ahol tanítói szakon lediplomázott. Számára ezek meghatározó évek voltak.

Társasági emberként szívesen állt a fehérgyarmati Mécses Keresztyén Ifjúsági Kör élére. A szervezetet Balogh Tihamérné Ági néni hozta létre, s rövid szünet után a csoport vezetését Vince vette át, s teljes odaadással folytatta ezt a munkát tíz éven keresztül. A közösségépítés szívügyévé vált, s a csoportból egy összekovácsolódott baráti társaság alakult ki, amely ezen évek alatt sok szép élménnyel gazdagodott.

Vissza a katedrára

Fecske Vince 2003-tól 2007-ig több iskolában hittant ­tanított. 2007-ben nagy fordulatot vett az élete, ekkor került ugyanis egy fotózással foglalkozó kft.-hez, ahol a technika „örök szerelmeseként” belekóstolhatott a fotózás érdekes világába. Ez a munka 2020-ig tartott, a sors ugyanis „visszaterelte” őt a tanítói pályára, az idén szeptembertől a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolában tanít.

Túrázás, kerékpározás

Vincét a számítástechnika már egészen fiatalon „megfertőzte”, de emellett a filmek, a túrázás, a kerékpározás, valamint a zenehallgatás is fő hobbiknak számítanak nála.

A leendő feleségével, Balla Erzsébettel – aki szintén pedagógus –, 2009-ben ismerkedett meg, s egy év múlva összekötötték az életüket. Három fiúgyermekük született: Benjámin, Milán és Kolos.

Jellemző rá a határozottság, a kreativitás, a céltudatosság s az alaposság.

Egész életében a közért, a közösségért akart tenni – s tett is nem keveset.

Ezzel kapcsolatban is számos terve van a jövőre nézve.

Útmutatójának tartja a Bibliát, abból vette a hitvallását is: „Legyen meg a Te akaratod!”

Ebben bízva gyakran idézi egyik kedvenc énekesnőjének, Rúzsa Magdi slágerének egy sorát: „De úgyis lesz, ahogy lesz, / Lesz, ahogy lesz…”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában