Nyíregyháza

2020.10.11. 08:30

Földészeink virtuális térben

A világjárvány közepette az első online Földész Fórumukra készülődnek a Keleti Kapu ökoter­mesztői.

„Táplálékforrások feltárása, megőrzése, tudással, hittel, hitelességgel 2020-ban” címmel a ­Covid–19-járvány miatt ezúttal online formában tartja meg a XIX. Földész Fórumot a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete.

Az október 21-én, szerdán 9 órakor kezdődő internetes szakmai fórum „gazdatanyáját” a Vállalkozói Inkubátorház Flamand Centrumában alakítják majd ki, ahonnan informatikus segítségével az egyesület elnöke, dr. Ratkos József moderálja a Kárpát-medencei magyar előadók és a hallgatóság gondolatcseréjét a tizenegy izgalmas előadást követő kérdések-válaszok órája befejeztéig.

Ismét teret nyernek

– Egyesületünk 2019. évi szervezőtevékenysége során számos publikáció született, amelyek népszerűsítik munkánkat, eredményeinket. A jövőben, bár nehezebb körülmények várnak ránk, ugyanezt a lendületet szeretnénk továbbvinni, hittel, reménnyel, akarattal, tudással. Gazdatársaink megbecsülésére alapozva úgy látom, minden esélyünk megvan erre – emlékeztetett az eredményes programokban gazdag múlt évre Ratkos József. Az egyesület elnöke továbbá leszögezte:

– A földészmozgalom ismét teret nyer, fogalommá válik az élethűség, a létért való küzdelem kapcsán! Érzékeljük, hogy a döntéshozók az agrárstratégiai célok újragondolásával, megfogalmazásával, a pályázati lehetőségek ajánlásával, tőkeforrások fokozott kínálatával elismerték az ágazat nemzetgazdasági jelentőségét. Belátták a téma időszerűségét, társadalmi rangjához méltó emelését.

Gesztorok segítettek

– Tudjuk, hogy ebben a mi munkánk eredményei is benne vannak, ezúton is megköszönjük tagtársaink lelkes hozzáállását. Tovább erősítjük csapatépítő tréningeinket a jövőben is, közös egyetértéssel, összefogással, eredménnyel.

– A múlt esztendő során megtartott rendezvényeink egyfajta csapatépítő tréning jegyében is teltek. Partnerszervezeteink – a székelyföldi LAM Alapítvány, a Magyarkanizsai Agrár Unió 11 szervezete, a Kárpátaljai Vállalkozók Szövetsége – családi agrár- és egyéb vállalkozói közösségei, az anyaország, valamint a határ menti magyarlakta területek falugazdászaival támogatott gazdaságok részesei voltak a szántóföldtől az asztalig projekt megvalósításának. Ehhez kapcsolódott a Green­peace egészséges nemzedék felnevelése érdekében folytatott életszerű agrárkampánya is. Összesen öt nagyszabású hazai és nemzetközi rendezvényünk volt húsz előadóval és tekintélyt parancsoló 250-300 aktív résztvevővel.

– Ezekre pályázati forrást sajnos nem sikerült nyernünk egyetlen meghirdető intézménytől, szervezettől sem. Létünk, működésünk anyagi alapjait tagdíjainkon túl gesz­torvállalkozások forrásai teremtették meg, amiért köszönettel tartozunk – fejezte be az első online Földész Fórumra készülődő Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesületének elnöke.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában