Egészség

2020.10.06. 10:47

Immunrendszerünk őre a D-vitamin

A D-vitamin kiemelten fontos szerepet játszik az immunerősítésben, ezért egész évben javasolt a szedése.

Változatos ételekkel az immunrendszerért

Forrás: Shutterstock

A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Manapság, amikor egyre többször halljuk, hogy nyakunkon a szezonális influenza, érdemes vitaminokat szedni, a szervezet védekezőképessége segít átvészelni ezt a betegségekkel teli időszakot. Az új típusú koronavírus megelőzésében is fontos szerepe van az immunrendszernek.

Csontok, immunrendszer

Hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin-szintről?

– A legtöbb D-vitamint a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe – ajánlja Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

– A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról.

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetbe, az csontvesztéshez, csontritkuláshoz is vezethet. A vitamin hiányában felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de akár szívelégtelenség, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. Az immungyengeség, autoimmun betegségek és akár a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat a D-vitamin hiánya – sorolja a szakember.

Néhány éve egyre erőteljesebben hangsúlyozzák az orvosok a D-vitamin immun­erősítő hatását. Mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. Sőt segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében és azok kezelésében.

D-vitamin-források

Zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben.

Bizonyos esetekben – például vitaminhiány esetén, irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy amikor kevés napfény ér minket – más módon is pótolni kell.

– A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de ma már kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Érdemes legalább fél órát a szabadban tölteni – a megfelelő távolságot tartva egymástól –, ugyanis a napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában