Nyíregyháza

2020.10.04. 11:30

Különleges társ a leopárdkutya

A leopárdkutyák nem mindennapi külsejükkel könnyen elvarázsolják az embert.

Balogh Péter és Péter Nóra leopárdkutyáikkal, Comettel és Jemmával

Amikor egy új négylábú kedvenccel szeretnénk bővíteni a családot, sok mindent figyelembe kell vennünk: nem mindegy a kutya temperamentuma, mérete, mozgásigénye és természete sem. Könnyű azonban néhány cuki internetes fotó láttán beleszeretni egy fajtába, mielőtt azonban elkötelezzük magunkat mellette, érdemes kicsit többet megtudnunk a jellegzetességeikről.

A leopárdkutya jelenleg nem túl elterjedt hazánkban, de már nálunk is sikerült megnyernie magának néhány gazdi szívét.

– Az egyik barátnőmnek van egy szuka leopárdkutyája, és be kell vallanom, hogy eleinte nagyon rémisztett a fajta: láttam, hogy milyen temperamentumos, és milyen sok energiája van, csak kétéves korában kezdett lenyugodni, „benőtt a feje lágya” – mesélte Péter Nóra, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja arról, hogyan ismerkedett meg ezzel a különleges fajtával.

Kettő lett. Maradhat?

– Sokat voltunk együtt, és láttam, hogy a tréningeken milyen jól teljesít és milyen okos kutya. Aztán amikor az ebnek kicsinyei születtek, felajánlottam a barátnőmnek, hogy lehet nálunk az alom, ezért cserébe pedig választhattunk magunknak egy kölyköt. Úgy egyeztünk meg, hogy a páromé lesz a kiskutya.

Nóra abban az időszakban épp fajtakeresésben volt, de nem sikerült megtalálnia új kedvencét.

– Az alomban volt egy szörnyen „hisztis”, folyton sírdogáló szuka kiskutya, amely leginkább csak Nórával találta meg a közös hangot – és a végén úgy beleszeretett a kis szőrgombócba, hogy egy helyett két leopárdkutyájuk lett: a párjáé a Comet, az övé pedig a Jemma nevet kapta.

Balogh Péter és Péter Nóra leopárdkutyáikkal, Comettel és Jemmával

– Amennyire idegenkedtem eleinte a fajtától, most már egyáltalán nem bánom, hogy Jemma hozzám került – tette hozzá Péter Nóra. – Nem sokkal azelőtt kellett elaltatni a beagle kutyámat egy daganatos megbetegedés miatt, a kiskutya pedig nagyon sokat segített nekem lelkileg. Akkor már évek óta mentőkutyáztunk, és tudtuk, hogy a két új ebet erre is szeretnénk felkészíteni.

Ezeknél a kutyáknál két funkció van: vagy százszázalékos erőbedobással csinálnak valamit, vagy sehogy

– mesélte arról, milyen viselkedést tapasztaltak eddig ennél a fajtánál.

– Rendkívül érzékenyek és okosak. Vannak dolgok, amiket elég egyetlenegyszer elrontani náluk – főleg kölyökkorukban –, és akkor nagyon nehéz kinevelni belőlük a hibát. Ugyanakkor minden mozdulatunkat figyelik, érzik a hangulatváltozásainkat, és ezt nagyon szeretem bennünk.

Alkalmazkodnak a helyzethez

– Jemma tipikusan olyan kutya, amely nagyon jól elvan bárkivel, és pont az ellentettje az „egygazdás” fajtajellegnek, de amikor ott vagyok, főleg rám figyel és velem foglalkozik.

A két eb kölyökként a családdal | Fotók: Péter Nóra archívuma

– Azt is szeretem, hogy nagyon jól alkalmazkodnak, például volt, amikor mentőkutyás vizsgára kellett mennünk és a kocsiban kellett aludniuk, de ez nem okozott náluk semmilyen problémát.

Igénylik a figyelmet

A leopárdkutyák nagyon aktívak fizikailag és szellemileg egyaránt, hiszen a fajtát elsősorban vadászatra és terelésre tenyésztették. Nóra szerint minden feladatnak teljes erőbedobással látnak neki, és bármennyire vonzó lehet szép külsejük és intelligenciájuk, nem valók mindenkinek, és első kutyának sem, hiszen kifinomult érzékeik miatt nagyon oda kell figyelni rájuk, illetve dominánsak, és különösen fontos, hogy korán szocializálják őket – csak tapasztalt gazdiknak ajánlottak.

Nem igazán hullajtják a szőrüket, és „kutyaszaguk” sincs, az ápolásuk elég könnyű.

– Sokat megenged a standard, így nagyon változatosak tudnak lenni, a bundájuk nagyon rövid selymes és a szálkásabb is lehet – tette hozzá Nóra.

– A kutyámmal naponta egyszer-kétszer foglalkozok itthon, és rendszeresen járunk tréningekre is, de ez változó: vizsgák előtt persze többet gyakorlunk, akkor néhány hónapig heti két-három tréning is van. Jemmából egyszer területkutató mentőkutya lesz, Comet pedig mantrailinges eb.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában