Peremfelhős zivatar

2020.10.15. 14:30

Videó: Hátborzongató égi látványosság Mátészalka és Vásárosnamény felett

Peremfelhős zivatar vonult át szerda este Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fölött, az Időkép egy videót is megosztott róla, ami mátészalkai és vásárosnaményi felvételeket is tartalmaz.

Forrás: Időkép

De mi is az a peremfelhő?

A peremfelhő a squall line-ok jellegzetes felhőformája (de természetesen más zivataroknál is gyakran megfigyelhető), ami az intenzív konvektív vonal vezető élén jelentkezik – írja a szupercella.hu. – A peremfelhő akkor alakul ki a zivatarokban vagy azok közvetlen környezetében, amikor a cellákból kifutó és előrenyomuló gust front a viszonylag meleg, nedves levegőt felfelé kényszeríti. A squall line-okban természetüknél fogva szinte mindig igen erős gust front alakul ki, így többségüknél meg lehet figyelni a peremfelhőt, amelynek átvonulásakor többnyire igen erős, viharos (alkalmanként orkán erejű) széllökések tapasztalhatók. A görgőfelhővel ellentétben a peremfelhő szervesen kapcsolódik a zivatar alapjához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában