Fekete péntek!

2020.11.13. 20:00

Jön a Black Friday és az őrületes akciók! Ám van, amire érdemes odafigyelni, hogy ne maradjunk hoppon!

Az év utolsó heteiben mindig megnő a forgalom, sokan vesznek ilyenkor nagyobb gépeket.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Elérkezett az év egyik legnagyobb kereskedelmi forgalmával jellemezhető nap, a Black Friday. A kereskedők csábító akciókkal várják a vevőket, de nem árt résen lenni, hiszen ugyanaz a termék több üzletben is elérhető, és az árak között jelentős különbségek lehetnek. A felmérések alapján a magyarok ilyenkor bátrabban vásárolnak drágább háztartási gépeket, ezért Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének fogyasztóvédelmi szakértője arra is felhívta a figyelmet, a nagyobb összeg kiadása előtt mindenképp böngésszünk termékteszteket. – Érdemes a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani, mert a tapasztalok szerint a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak az ár–érték arányt nézve – hangsúlyozta.

Elstartol az év végi vásárlási szezon és az egyik legnagyobb forgalmat hozó nap, a Black Friday. A vásárlási láz valószínűleg az idén sem marad el, de a koronavírus-járvány mindenhol átírhatja a korábbi években megszokott forgatókönyvet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete megosztotta, mire figyeljünk, mielőtt belevetjük magunkat az akciók tengerébe.

A pandémia miatt az idén a kiskereskedelmi forgalom bővülése eddig elmaradt a korábbi években látott tempótól, de a válságidőszakokban egyébként is csökken a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet.

Az egyesülettől megtudtuk, feltehetőleg az év utolsó heteiben nagyobb lesz a forgalom az év előző időszakához képest, hiszen sokan ilyenkor vesznek drágább gépeket az otthonaikba. Ezt mutatja, hogy a karácsonyi ajándéknak is beillő elektronikai cikkek (zenelejátszók, hangfalak), tartós műszaki cikkek (mosógép, mosogatógép, hűtőgép), konyhai kisgépek (mint a kávéfőző, turmixgép), valamint kép- és hanghordozók forgalma az elmúlt évek tapasztalatai szerint az év utolsó negyedében jóval magasabb, mint az év korábbi részében.

Vásárlás előtt tájékozódjunk!

Az Emag magyar webáruház adatai szerint tavaly a magyarok 136 ezer terméket rendeltek a Black Friday-akció első hét órájában, összesen 3,4 milliárd forint értékben.

Bár az akciók csábítóak lehetnek, érdemes több helyen tájékozódni az árakról, mielőtt a kedvezményektől megrészegülve nagyobb összeget adunk ki, és azon is érdemes elgondolkodni, hogy olyan termékekre fordítsuk a pénzünket, amelyekre valóban szükségünk van.

Haraszti Anikó, az egyesület fogyasztóvédelmi szakértője elmondta, vásárlás előtt nézzünk termékteszteket, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott gép melyik kereskedőnél mennyibe kerül, mert lehetnek eltérések, különösen a „fekete péntekhez” kötött akcióknál. – Magyarországon az idén a Gazdasági Versenyhivatal jelentős, 892 millió forintos bírságot szabott ki az egyik ismert webáruházra, mert az tisztességtelenül reklámozta a Black Friday-akciókat. Érdemes a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak az ár–érték arányt nézve – intette óvatosságra a vásárlókat Haraszti Anikó.

Ne ragadjon el a láz!

Az év végi vásárlási dömpingről olvasóinkat is megkérdeztük. Tóth János lapunknak elmondta, korábban őt is elragadta a vásárlási láz, és sajnos olyan termékeket is megvett, amikre nem volt szüksége.

– Egy drága televíziót vásároltam – akkor nagyon kecsegtető áron –, de a fekete péntek után leárazták a megmaradt termékeket, és két héttel később már 30 ezer forinttal volt olcsóbb a „kedvezményes” okostévém. A saját káromon tanultam meg, hogy érdemes tájékozódni, ma már több oldalt végigböngészek, mire költekezésre adom a fejem – mesélte Tóth János.

Jurecska Ildikó már hónapok óta figyeli az árakat, mivel egy hűtőgép vásárlásán gondolkodik a férjével.

– Amennyiben lesz értékelhető kedvezmény, a hétvégén megvesszük az áhított gépet, de nem fogunk csak azért beleugrani a vásárlásba, mert most ennek van a „szezonja”. Tudom, ilyenkor sokan vesznek olyasmit, amire nincs feltétlenül szükségük, de talán a pandémia hatására az idén kicsit tudatosabbak lesznek az emberek. Egy biztos: én csak azt veszem meg, amire szükségem van – fejtette ki véleményét a fiatal anyuka.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában