Feladvány

2020.11.08. 08:46

Őrült feladvány: hány fekete pontot tudsz megszámolni a képen?

Jaj, jaj, ebbe bele fog fájdulni a szemed... A feladat egyszerűnek tűnik: csak meg kell számolni a fekete pontokat a képen.

 

Neked hányat sikerült? A megoldásért görgess le!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oké, bevalljuk, ez a feladvány egy nagy átejtés – nincs ugyanis egyetlen fekete pont sem a képen! Ez a Hermann-rács illúzió. No de az meg micsoda?

A Hermann-rács illúzió és a Mach-sávok olyan illúziók, melyek a legjobban egy biológiai megközelítést használva magyarázhatóak meg. A laterális gátlást a retina receptív mezejében, ahol a világos és sötét receptorok versenyeznek egymással, hogy aktívvá váljanak, arra használták, hogy megmagyarázza, hogy miért látunk nagyobb fényerejű sávokat egy színkülönbség pereménél, amikor a Mach-sávokat nézzük. Ha már a receptor aktív, akkor gátolja a szomszédos receptorokat. Ez a gátlás ellentétet teremt, kiemelve a peremeket. A Hermann-rács illúzióban a gátló válasz miatt szürke pontok jelennek meg a metszéspontokban a megnövekedett sötét környezet eredményeként.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában