civil összefogás

2020.11.13. 16:32

Virtuális pótnagymamák

Még a megváltozott körülmények között is megpróbálják levenni a szülők válláról a terhet.

Bárki felhívhatja az Otthon Segítünk Alapítvány telefonos szolgálatát

Forrás: illusztráció / shutterstock

Példaértékű volt a civil összefogás és az emberek segítőkészsége a pandémia első hulláma idején. Sokan érzik úgy, mintha a második hullámra a kezdeti lelkesedés egy kissé megkopott volna. Amellett is, hogy a szociális területen működő szervezetek továbbra is a figyelmük fókuszában tartják a támogatásra szorulókat, kevesebb az önkéntes segítő.

Egy, az idén húszéves szervezet – az Otthon Segítünk Alapítvány – viszont nem ül karba tett kézzel, s annak ellenére, hogy az egyre fokozódó járványügyi szigorítások miatt nem tudnak családokat látogatni, az online térben mozgósították önkénteseiket.

Országos szinten 300 tagot jegyeznek, aktív időszakban ennyien támogatják a környezetükben élő rászorulókat, az egyszülős családokat és azokat, akik autista vagy fogyatékkal élő gyerekeket nevelnek. A most indított telefonos szolgálatban 45-en veszik fel a kagylót hétköznapokon 10 és 19 óra között. A 06-1-770-87-66-os számon különböző problémákkal keresheti meg őket bárki.

Információs csatorna

– A virtuális térbe kényszerült patronálómunka épp a támaszra szoruló csoportokat hozza közel egymáshoz, az időskorú önkénteseket és a gyerekes szülőket. Azokat, akikre óriási nyomás nehezedik a járvány idején, amikor a nagyszülők nem tudnak besegíteni az unokák felügyeletébe vagy egyébként sincsenek elérhető távolságban, s emiatt a fiatalabb generáció magára marad a család körüli teendőkkel. Sajnos, most nem mehetnek az alapítványi segítők és nem lehetnek ott személyesen, mégis megtaláltuk a módját.

Alapítványunk tagjai zömmel 60 év felettiek, akik azzal, hogy segíteni tudnak másokon, hasznosnak érzik magukat, és ugyanilyen fontos, hogy társaságra találnak ezáltal, nem zárkóznak el teljesen a világtól – ecsetelte a virtuális szolgálat előnyeit Szegedi Gabriella, az alapítvány szakmai és projektreferense. Hozzátette, a nagymamáknak felhívják a figyelmét a modern kommunikációs eszközök lehetőségeire, hogy ne ódzkodjanak a kütyüktől.

Elmondta, sok esetben egy-egy bátorító beszélgetés elegendő ahhoz, hogy ebben a bizonytalan időszakban mentálisan megerősödjenek az emberek, különösen az egyedül élők vagy akik nem tudják gondjaikat senkivel megosztani.

Leckét írnak, mesét olvasnak

– A pandémia gazdasági hatása közvetlenül sújtja a családokat, sokan elveszítették állásukat, kifogytak a tartalékaik, ők inkább adományokra várnak; kérésüket továbbítjuk azokhoz a karitászszervezetekhez, ahonnan hathatós segítséget kaphatnak. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk szélesíteni a digitális térbe szorult szolgáltatásainkat, és mivel nagyon sok nyugdíjas pedagógus van közöttünk, kitalálták, hogy a gyerekekkel szívesen tanulnak online, korrepetálják, aki kéri. Ezenfelül ezen a netes felületen egy meghatározott idősávban meséket olvasunk a kicsiknek, addig a szülő elvégezheti a házimunkát vagy be is kapcsolódhat az online foglalkozásba – beszélt a tervekről Szegedi Gabriella.

Megtudtuk azt is, hogy a szervezetnél a jelenlegi passzív időszakban folytatják a családlátogató önkéntesek képzési programját, ami szintén az online térbe költözött.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában