Nyíregyháza

2020.12.17. 09:41

Online ünnepelnek a zrínyisek

A műsor annak ellenére sem marad el, hogy a diákok nincsenek bent a gimnáziumban.

SzA

A gimnáziumban tíz éve hagyomány, hogy adventi koszorút készítenek, s meggyújtják rajta a gyertyákat

Fotó: Iskola

Az adventi időszak nemcsak a családok életébe hoz meghittséget, de a kisebb és nagyobb közösségek mindennapjait is szebbé teszi. Így van ez a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban is, ahol immár tíz éve minden esztendőben meggyújtják a gyertyákat, s közben felcsendülnek dalok, elhangoznak versek. Az ünnepi műsorok összeállításáért Varga Ildikó felel, a drámapedagógus pedig annak ellenére folytatja a hagyományt, hogy az idei adventi időszakban a digitális tanrend bevezetése miatt a gyerekek nincsenek bent az iskolában.

Hangolódnak az ünnepre

– Vasárnap mindenki a családjában gyújtja meg az adventi koszorún a gyertyát, mi az iskolában az ünnepséget hétfőnként, a 10 órai szünetben tartottuk. Ez egy nyüzsgő intézmény, ahol a szünetekben a diákok egyik teremből mennek a másikba, és ez nyilván zajjal jár, ezért a műsor gerincét dalok alkotják, mert azt inkább meghallják a fiatalok, de mindig csempészek verseket is az összeállításba. Ilyenkor a tanulók megállnak egy kis időre, egy kicsit már hangolódnak az ünnepre – mondja Varga Ildikó, aki testnevelést tanít és színjátszó csoportot is vezet, így figyeli a gimnáziumba bekerülő fiatalokat, hogy mennyire tehetségesek az ének vagy a versmondás terén: őket válogatja ki a műsorhoz.

Mindig nagyon lelkesen készülnek, ötletekkel is segítik a munkát, és ezt most is megtették, igaz, csak online tudtuk tartani a kapcsolatot.

– November végén mindenkit megkerestem, hogy megtudjam, kinek jut erre energiája. A jelentkezőkkel készítettük el a videókat, amiket Sipos László kollégám vágott meg, az elmúlt három vasárnap az iskola Facebook-oldalán láthatták az érdeklődők a műsorokat.

– Egy van még hátra: december 20-án egy óriási meglepetéssel készülünk, érdemes lesz megnézni a különleges összeállítást – mondta el lapunknak Varga Ildikó, aki azt tapasztalja, hogy a fiatalok is nehezen élik meg a jelenlegi helyzetet.

Erdei sétát szerveznek

– Abban az életszakaszban vannak, amikor nagyon fontos nekik, hogy együtt lehessenek a társaikkal, és hiába tudják a technika segítségével tartani a kapcsolatot, a személyes találkozásokat ez nem pótolja. Éppen ezért Szabóné Kovács Gyöngyi kolléganőmmel hetente többször erdei sétát szervezünk nekik, így a védőtávolságot betartva, de mégiscsak együtt lehetnek, és ez nagyon sokat jelent nekik.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában