Fűtés

2021.01.15. 12:33

A kandallók ismét népszerűvé váltak

Szép, praktikus és költséghatékony tüzelési mód.

JG

A kandalló is praktikus fűtési megoldás

Forrás: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Ha hideg van, akkor fűteni muszáj. Manapság azonban egyre többen nemcsak kötelező feladatot látnak ebben, hanem a praktikusságra és az esztétikumra is odafigyelnek. Ők azok, akik például kandallóval oldják meg egy szoba vagy az egész lakás vagy ház fűtését.

Fával, gázzal, bioetanollal

Olyan nyitott vagy zárt fűtőberendezésről van szó, ami kőből vagy kerámiából, esetleg egyéb burkolatból készül, míg a tűztere lehet öntvény, lemez vagy samott. Szívesen használják lakások fűtésére a nagy hatásfoka miatt, ugyanakkor a hangulata és az esztétikus megjelenése is hozzájárul hatalmas népszerűségéhez. Megfelelő tűzifával olcsó és környezetbarát fűtést tesz lehetővé.

A fatüzelésű vízteres kandallókályha az egyik legolcsóbb fűtési mód alacsony beépítési költséggel. A hagyományos kályháktól abban különbözik, hogy a tűzteret a kazánokhoz hasonlóan víztáskák veszik körül.

Természetesen nem muszáj csak fával fűteni, már lehet kapni olyanokat is, amelyeket gázzal, elektromos árammal vagy éppen bioetanollal fűtenek.

A legtöbb zárt égésterű

Az, hogy ki milyen kandallót vásárol vagy építtet, zömmel csak a pénztárcán múlik – tudtuk meg Tóth Árpádtól, aki évtizedek óta foglalkozik fűtőberendezések építésével. – A kandalló ugyanúgy működik, mint a cserépkályha. Az szól mégis mellette, ha délután befűtünk, az egészen másnap délutánig fogja tartani a meleget, ha jól van megépítve. Miután vannak vízteresek is, ezért nem csupán az adott helyiség fűtését tudjuk így megoldani, hanem az egész házét. Persze, csak akkor, ha nincs áramszünet, mert a víz áramoltásához az elengedhetetlen. Ahány ház, annyi kandalló – folytatta a mester. – Van, aki kinézi az interneten, hogy milyet is szeretne, legyárttatja hozzá a csempéket, és akkor hív, amikor össze kell állítani. Találkoztam már olyannal, aki kör formájút álmodott a nappalijába. Persze, ez egy kicsit csalóka, mert egymáshoz képest 33 fokos szögben álltak a csempék. Általában a cserépkályhákat kétméteres magasságban rendelik meg tőlem, a kandallók többsége másfél méter körül szokott lenni. Biztos vannak olyanok, akik nyitottat építtetnek maguknak, de az én megrendelőim mindig zárt égéstereset szeretnének.

Hogy mennyire költségigényes egy ilyen fűtőberendezés építése?

– Tényleg csak a pénztárca szab határt ennek – jelentette ki Tóth Árpád érdeklődésünkre. – Raktam már olyat is, ahol csak az anyagköltség megközelítette az egymillió forintot, amihez még hozzájött még természetesen a munkadíj is. Persze, ennél jóval kevesebbé összegből is meg lehet oldani a fűtést a lakásokban.

Fontos a karbantartás

A karbantartásuk ugyanolyan fontos, mint az egyéb fűtőberendezéseké.

– Ha a cserépkályhákban és a kandallókban fával szeretnénk fűteni, akkor lehetőleg jó minőségű tüzelőanyagot vegyünk, ha nem akarjuk, hogy az égéstér és a kémény belseje elkormozódjon – hívta fel a figyelmet Valkó Attila, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. – Mindezek mellett az is nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer, de inkább gyakrabban vizsgáltassuk át hozzáértő mesterrel a kéményt – tette hozzá a szakember.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában