Nyíregyháza

2021.01.17. 10:09

Beszél a mérleg, csipog az edény

Karanténszakácskönyvet készítettek a vakok és gyengénlátók.

SZA

Fotó: Dodó Ferenc

Sajttekercs, csirkemájpástétom, kovászos kréker, lecsós csirkemáj, nektarinos pite, banánkenyér, csalánleves, kakaós krémes kalács, tojáspörkölt kuszkusszal, kukoricapelyhes túrótorta, cukkinis muffin, mákosguba-torta – néhány recept abból a 41-ből, ami a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének karanténszakácskönyvében jelent meg. A szervezet tavaly tavasszal, a pandémia alatt tette közzé felhívását: arra kérték tagjaikat, hogy küldjék be kedvenc ételeik receptjét, és azt is írják meg, milyen segítőeszközzel tudják azokat elkészíteni.

Hasznos elfoglaltság

– Szerettem volna aktivizálni a tagjainkat: a korlátozások miatt szinte mindenki otthon volt, és mert tudom, hogy a vakok és gyengénlátók is szeretnek sütni, főzni, adta magát a receptgyűjtemény ötlete – mesélte lapunknak Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke.

– Tudom, hogy sokan nehezen élték/élik meg a bezártságot, és ebben nagy segítséget jelent, ha hasznosan töltik az idejüket. Másrészt az is fontos volt, hogy ötleteket adjunk egymásnak, hiszen a konyhai munka nem egyszerű, ha nem látjuk a mennyiséget, és nem tudjuk, mi hány deka vagy hány deci. Vannak olyan eszközök, amelyek ebben a segítségünkre lehetnek, de ezek egy része nagyon drága, így a saját ötleteink, tapasztalataink aranyat érnek. Háziasszonyként gyakran sütök és főzök, mégis rácsodálkoztam néhány receptre, mert olyan módon készítették el ezeket, amilyenekkel korábban nem találkoztam – mondta Tünde, aki a konyhai eszközökről is mesélt.

– Népszerű a beszélő konyhai mérleg, a gyengénlátók szívesen használják a nagy betűkkel vagy számokkal ellátott mérőeszközöket is. Vannak pontírásos eszközök, tojáselválasztók, hagymatűk vagy fűszertartók, hasznos a tapintható számlapú konyhai óra, a kívánt folyadékszintet csipogással jelző edény, és sokan az okostelefonjuk stopperóráját használják sütéskor, főzéskor. A recepteket vakok, gyengénlátók vagy kapcsolt fogyatékossággal élők küldték be, és sok esetben nemcsak az elkészítés módja volt különleges, de maga az étel is.

Az unokái szedik a csalánt

– Számomra újdonságként hatott a csalánleves, amit egy Baranya megyében élő hölgy küldött be. Leírta, hogy gyerekkorában gyakran került ez az étel a család asztalára, és kicsit átdolgozva, több összetevővel ő is szívesen elkészíti. Mivel nem lát, a két fiúunokáját kéri meg, hogy gyűjtsék neki össze a csalánt, amiből habarással, füstölt sonkával készíti el a levest – mint ahogy a legtöbb gyengénlátó, ő is a szaglását hívja ilyenkor segítségül: azt írja, az apróra vágott hagymát akkor kell hozzátenni a zsíron sülő sonkához, amikor már érezni lehet az illatát. Egy másik hölgy kovászolt finomságok receptjét küldte be. Ő a kovász készítéséhez, és a belőle készült tészták hozzávalóinak kiméréséhez beszélőmérleget használ, a szemrevételezéshez pedig az okostelefonja fényképezőjét: zoom funkcióban meg tudja állapítani, hogy egy sötét folt feketepenész-e, vagy sem, mert mint írja, a buborékokon visszatükröződő fény ezt megmutatja. Hozzáteszi: a kovászt célszerű olyan edényben nevelni, amelyben ujjunkkal ellenőrizni tudjuk a növekedését, a minőségéről pedig sokat elárul az illata is.

Az egyik receptbeküldő a margarint az ujjai segítségével méri ki. A csomagra ráfekteti a tenyerét, megnézi, hány ujja fedi be. Ha tudja, hogy az egész hány deka, így könnyen kiszámolható, hány ujjnyi mennyiséget kell levágni belőle. – Többen olyan étel receptjét küldték be, amelynek elkészítéséhez nem kell szigorúan kimérni a hozzávalókat, elegendő, ha a mennyiséget kanálban vagy bögrében adják meg. Éva így fogalmazott: „Látóként csak nagyon ritkán sütöttem. Ha megkérdezték, mit sütök, a legtöbbször az volt a válaszom: süssön a nap! Aliglátóként szükségem volt valamire, amivel örömet tudok szerezni másoknak is, amitől úgy érzem: így is hasznos lehetek. Így találtam rá a sütésre.” Ő egy elronthatatlan sütit ajánlott: a mennyiségek pontos kiadagolásához egy 2 decis és egy 1 decis poharat használt, ezeket tapintható matricával jelölte meg, így a finomságot külső segítség nélkül is el tudja készíteni.

Könnyen elkészíthető ételek

A szakácskönyv nem csak a vakoknak és gyengénlátóknak készült: az ételek finomak, egészségesek, könnyen elkészíthetőek, így minden háziasszony számára hasznos a receptgyűjtemény, ami hangoskönyvként tavaly óta elérhető, pdf és docx formátumban ingyenesen letölthető az egyesület oldaláról, és hamarosan Braille-írással is kérhetik az érdeklődők.

SZA

Borítókép: Nemes-Nagy Tünde a gyengénlátókat segítő konyhai eszközökkel | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában