Dohányzás és terhesség

2021.01.01. 09:00

„Rendszeresen több olyan 2-3 hónapos csecsemőt kell megvizsgálnom, akiket köhögés miatt hoznak be a szülei...”

A terhes nők dohányzása a magzat fejlődésében is nagyon komoly zavart okozhat. A jog erre még nem ad védelmet.

BM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Bár mindenki tudja, hogy a dohányzás káros, nagyon sok várandós anyuka mégis úgy dönt, nem hagyja abba a füstölést a terhessége ideje alatt sem. Ezzel pedig veszélyezteti megszületendő gyermeke egészségét. Dr. Kiss Csaba nyíregyházi háziorvos „dühös” hangon tette fel a kérdést közösségi oldalán is: Mi fontosabb, az anya joga a dohányzáshoz, vagy a magzaté, hogy egészségesen jöhessen a világra? Nincs olyan eszköz, amivel megvédhetjük őket? A választ dr. Dobos Zoltán Gábor ügyvéddel közösen keresve arra jutottak, ha a szép szó és a józan ész nem segít, a szankcionálásnak talán lehet visszatartó ereje.

Mindenki látott már az utcán cigarettázó terhes nőt, vagy aki stikában, tiltott helyen (akár a kórház udvarán is) hódolt káros szenvedélyének. Az, hogy valaki hogyan teszi tönkre a egészségét „magánügy” – mondják sokan –, ám itt nemcsak egy felnőtt emberről van szó, hanem egy születendőről is.

Köhögő csecsemők

Néhány héttel ezelőtt dr. Kiss Csaba háziorvos a közösségi oldalán, majd lapunknak adott hangot a felháborodásának.

– Rendszeresen több olyan 2-3 hónapos csecsemőt kell megvizsgálnom, akiket köhögés miatt hoznak be a szülei. Ilyenkor mindig felmerül a gyanú, hogy az édesanya cigarettázott a terhessége alatt, és ez az esetek döntő többségében be is igazolódik – magyarázta a háziorvos, aki ha nem is mutatja ki, de belül szörnyen fel van háborodva, mert mindenki tisztában van azzal, hogy rettentő nagy kárt tud okozni a magzatnak a dohányzással, és sokan mégsem hagyják abba.

– Az anya és a magzat vérkeringése a méhlepényen keresztül összekapcsolódik, a tüdőből pedig rengeteg káros anyag szívódik fel a vérbe, ami eljut a magzathoz is. Dohányzáskor szén-monoxid is jut a vérbe, ami a vörösvértesteken az oxigént szállító molekulához (hemoglobin) tapad, és ilyenkor ezek a molekulák nem az oxigént, hanem a szén-monoxidot szállítják. Így kevesebb oxigén jut egy nagyon sérülékeny, fejlődésben lévő szervezethez – mutatott rá dr. Kiss Csaba. Hangsúlyozta: a magzati fejlődés egy bonyolult és szigorúan szabályozott folyamat, s ha ez sérül, akkor a magzat fejlődésében is zavart okozhat, megnő a koraszülés veszélye, nem lesz megfelelő az immunrendszer kialakulása, éretlen vagy károsodott tüdővel, szív- és érrendszerrel születhet meg a baba – sorolta a háziorvos. Pontosan azért nem lehet a terhesség alatt többfajta gyógyszert szedni, alkoholt, drogot fogyasztani stb., hogy a fejlődési folyamat zavartalanul mehessen végbe.

– Félreértés ne essék, dohányzás mellett is születnek teljesen egészséges babák, csak nagyobb a rizikója, hogy valami baj lesz – jegyezte meg a doktor. Bizonyított, hogy a terhesség alatt is dohányzó nők gyermekei betegesebbek, fiatal korukban sokkal gyakrabban alakul ki náluk különböző légúti megbetegedés.

Törékeny egyensúly

A felnőtt- és gyermekháziorvosként is dolgozó dr. Kiss Csaba arra is kitért: sokszor arra kényszerülnek, hogy néhány hetes, hónapos csöppségnek antibiotikumot adjanak. Ez nem szerencsés, mert a klinikai vizsgálatok azt mutatják, a magzat normál bélflórája (baktériumok és gombák közössége) károsodik, ez pedig nagyban befolyásolja, hogy a gyermek immunrendszere mennyire fog jól működni.

– Ha mi ezt a még teljesen ki sem alakult normál flórát tönkretesszük antibiotikumokkal, akkor beláthatatlan, hogy évekkel vagy évtizedekkel később milyen problémákat fog okozni.

– Nagyon törékeny egyensúlyi helyzetbe nyúlunk bele, aminek nem látjuk a következményeit – fogalmazott a szakember.

Elmagyarázta, hogy amikor az anyuka anyatejjel táplálja a babát, akkor annyi védelemmel látja el a gyereket, hogy a szoptatás ideje alatt – akár fél vagy egyéves koráig – ezeknek a kicsiknek fertőző megbetegedéseik csak elvétve vannak, mert az anyától először a keringéssel, utána az anyatejjel megkapott ellenanyagok védelmet adnak nekik.

– Ha a dohányzással az anya már eleve legyengíti az immunrendszert, és még nem is szoptatja rendesen a babát, akkor a védekezés nem lesz megfelelő. Mi fontosabb: a születendő gyermek egészséghez való joga, vagy az anya dohányzáshoz való joga? – tette fel a kérdést, s egyfajta javaslatként felvetette: egyszerűen lehet szűrni, hogy a várandós nő dohányzik-e. Ha igen, lehessen szankcionálni, akár a családi pótlék csökkentésével, elvonásával. Amennyiben lenne bármilyen szankció, sokat segítene – mondta az elkeserítő helyzetre megoldásként, és hozzátette: legyen motiváció, mert aki a saját és gyermeke jól felfogott érdekében sem teszi le a cigit, annak hiába mondunk bármit, ám ha a pénztárcáján érzi, talán tesz is ellene.

– Nincs eszköz, amivel megvédhetjük ezeket a gyerekeket? – kérdezte dr. Kiss Csaba.

Ez joghézag

– Ez nagyon érzékeny téma, és amennyire egyszerű a kérdés, annyira bonyolult is – mondta elöljáróban dr. Dobos Zoltán Gábor ­ügyvéd. Megtudtuk: a jelenlegi szabályozás szerint a magzat egészséghez való joga nem korlátozza az anya do­hányzáshoz való jogát, ­pedig az Alaptörvény kimondja, hogy a magzati életet a ­fogantatástól védelem illeti meg. Ez a védelem a Büntető törvénykönyvünkben csak annyiban jelenik meg, hogy tiltja a magzatelhajtást, de a magzat szándékos vagy gondatlan veszélyeztetése, vagy a magzatnak okozott egészségkárosodás, testi sértés már nincs szabályozva. A polgári jog szerint az ember jogképessége is az élveszületéstől függ.

– Ez joghézag – teszi hozzá a jogász, aki szerint erről akár társadalmi diskurzus is indítható, és az ország­gyűlési képviselőkön keresztül lehet kezdeményezni a törvénymódosítást: ha nem is büntetőjogi, de legalább szabálysértési tényállás legyen, és váljon büntethetővé az, aki a terhessége alatt dohányzik. A ­születendő gyermeknek az életben maradásához és az egészséges fejlődéséhez szüksége van az állapotos nő testére. Éppen ezért a gyermekvárás időszakában el kell és el lehet várni egy fokozottabb felelősségérzetet, s ha ez elvárható, akkor a jogalkotó szankcionálhatja az azzal ellentétes magatartást – vetette fel a jogász. A nemdohányzók védelméről szóló törvény sok helyen tiltja, illetve korlátozza a füstölést, miért ne tehetné meg a kismamák esetében is?

A gyerek védelme

Az ügyvéd vé­leménye szerint a gyermek egészséges élethez való joga erősebb kell legyen, mint az anya dohányzáshoz való joga.

– Egy alapjog korlátozható egy másik alapjog javára. Az Alkotmánybíróság korábban is mérlegre tette a magzat jogait az anya önrendelkezési jogával szemben. Ha az anya dohányzáshoz való jogának korlátozását a szükségesség és arányosság tesztjén mérlegre tesszük a magzat jogaival szemben, akkor a magzat egészséghez való jogának elsőbbséget kell adnunk – vélekedett.

Majd arra kerestük a választ, hogy amennyiben a gyerek megszületett, de kiderül és bizonyítható is, hogy az anya felelőtlen magatartása okozta az egészségkárosodását, az már más megítélés alá esik-e.

– A büntetőjogban nem ismerünk olyan esetet, hogy ezért bárkit felelősségre vontak volna, nincs erre joggyakorlat és igazából törvényi tényállás sem – szögezte le dr. Dobos Zoltán Gábor. Polgári jogi szemszögből megközelítve érdekesebb a kérdés, ugyanis ha az anya magatartása a gyermek egészséghez való jogát sértette, és bizonyítható az ok-okozati összefüggés az anya magatartása és a gyermek egészségkárosodása között, akkor a gyermek javára sérelemdíj megítélése is szóba jöhet, ha a gyermek nevében egy képviselő felléphetne. Az anya vagy az apa érthető módon nem megy bíróságra, mert érdekellentét áll fenn, emiatt ki kellene rendelni egy ügygondnokot.

– A joggyakorlatban erre sincs példa, de kérdés az is, hogy erre alkalmas-e a jelenleg hatályos Polgári törvénykönyv és Polgári perrendtartás – mondta az ügyvéd.

Visszatartó, megelőző hatás

– Hazánkban a védőnői rendszerből érkező jelzések, véleményezések és az ezt követő intézkedések is csak a szülést követően érvényesülnek. Ezeknek az intézkedéseknek nincs megelőző hatásuk, mert már későn avatkoznak be – említette a jelenlegi gyakorlatról dr. Dobos Zoltán Gábor.

– Azonnali intézkedésre a várandósság alatt csak a kiskorú anyukák esetében van lehetőség a védelembe vételükkel. Visszatartó és így megelőző hatása csak egy szabálysértési vagy büntetőjogi szabályozásnak lehet – summázott a jogász.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában