Nyíregyháza

2021.01.31. 07:00

Sötétben indul és érkezik

A hivatásos vadászok időbeosztása nem az órához, hanem a vad mozgásához igazodik.

MML

Fotó: M. Magyar László

Hívták régen vadőröknek is ezeket az embereket, de a hivatásos vadász megnevezés sokkal jobban kifejezi a lényeget: hivatásuk a vadászat.

A kulisszák mögött

– Hivatásos vadásznak lenni csak megfelelő iskolai végzettséggel lehet, de a hozzáértők szerint a jó hivatásos vadász titulusához ez nem elég. Annak születni kell! – vágott a téma közepébe Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének titkára. – Ez a foglalkozás ugyanis igen sokat kíván attól, aki emellett dönt. Mondhatni, a szakma választja ki a leendő hivatásos vadászt és nem fordítva. Mert ez bizony szakma és nem hobbi.

– Nem könnyű kenyér ez, s csak azok tartanak ki mellette, akik igazán elhivatottak. A siker fokmérője itt nem a gyarapodó bankszámla, az évente lecserélt autó. A dicséretet sem mérik nagyon bőkezűen ebben a műfajban, ellenben a hajnalban meglesett fácáncsalád, az elejtett vad fölött örülő vendégvadász köszönete vagy a nyúlvadászat utáni szép teríték a hivatásos vadász szívébe melegséget hoz. A hivatásos vadász a háttérben, a kulisszák mögött végzi fontos feladatait – folytatta Fazekas Gergely. – Nem rutinból végzi a munkáját, hiszen a természet mindig változik, s bár vannak törvényszerűségek, de két egyforma nap soha nincs, miként két egyforma vad sincs. A jó szakember folyamatosan tervez, mindenre figyel, és igyekszik megfejteni a látott jeleket.

Hol, mikor s milyen vad?

– Az időbeosztása nem az órához, hanem a vadhoz igazodik. Ha pontosan ismerni akarja a rá bízott revírt, akkor még javában sötét van, amikor elindul otthonról, és este a sötét újra a határban éri. Ekkor mozog ugyanis a vad, ekkor lehet megfigyelni az állatokat, s ezek az információk nagyon fontosak a hivatásos vadász munkájához.

Különösen nagy figyelmet igényel a hivatásos vadász munkája, ha vendégvadász érkezik. Ilyenkor nincs lehetőség napokat várni egy-egy őz vagy szarvas elejtésére. A vendég türelmetlen, az ideje szűkre szabott. Éppen ezért a szakembernek pontosan kell tudnia, hogy hol, mikor és milyen vad várható egy adott területen. A jó hivatásos vadász mindig napra kész a területén tapasztalható vadmozgásból. Tudja, melyik pocsolyában dagonyázott a vaddisznó, melyik borzkotorék lakatlan, hol érdemes sípolni az őzbaknak, és mikor fog kiváltani az erdőből a kukoricásba a régóta figyelt öreg szarvasbika.

Megmérettetések a megyében

– Folyamatosan ellenőriznie és javítania kell a vadgazdálkodási-vadászati berendezéseket, hiszen a magaslesek, az etetők, a sózók hamar amortizálódnak. Az itatógödrökbe is vizet kell hordania, ha a nyári meleg úgy kívánja. A nyúl- és fácánszaporulat érdekében szinte egész évben csapdával és lőfegyverrel iparkodik kordában tartani a szőrmés és szárnyas kár­tevőket – magyarázta Fazekas Gergely.

– A falopás, az illegális hulladék lerakása, az orvvadászat, a külterületi károkozások felderítésében és megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak. Megyénkben közel 150 hivatásos vadász teszi a dolgát nap mint nap. A Vadászkamara megyei szervezete versenyt is szokott rendezni a számukra, de tavaly a megmérettetés a vírusjárvány miatt elmaradt.

Borítókép: A 2019-es megyei verseny dobogós hivatásos vadászai: Juhász Péter (3.), Balogh Géza (2.), Róka Bence (1.) | Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában