Baktalórántháza

2021.02.09. 08:01

A hagyomány szerint megmentett egy kisfiút

A február, amit böjtelő havának is neveznek, egyházi ünnepekben és jeles napokban igencsak bővelkedik.

KM

Forrás: Tudósítónk

Február 2-án volt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, másnap tartották Szent Balázs ünnepét, 11-én pedig a betegek világnapjáról emlékeznek meg. Az ünnepnapokhoz, jeles napokhoz népszokások is kapcsolódnak.

Halszálka akadt a fiú torkán

Baktalórántházán az elmúlt vasárnap a római katolikus templomban a torokbetegségek védőszentjére, Szent Balázsra emlékeztek. Lázár István római katolikus plébános, kanonok atya Balázs-áldásban részesítette híveit, a gyermekeket, a fiatalokat és az időseket is.

Szent Balázs a kis-ázsiai Szebaszté (a Törökországhoz tartozó Sivas) püspöke volt. A születési ideje ismeretlen, 316. február 3-án hunyt el. A III. és a IV. században orvosként és püspökként dolgozott, a vértanú emlékét a görögkeleti és a római katolikus egyházban is ápolják.

Balázs-áldást oszt a pap

A hagyomány szerint Szent Balázs püspök megmentette egy kisfiú életét, de más, különleges gyógyító tetteket is végrehajtott. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert a fia, a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát kivette a torkából: kereszt alakban két gyertyát a gyermek álla alá tartott, s megmentette a haláltól.

Erre emlékezve ezt teszi napjainkban is a pap, amikor a szenthez fohászkodó híveinek Balázs-áldást oszt ezekkel a szavakkal: „ Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól...” – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában