miaúú

2021.03.22. 14:45

A cicáknak is kell kozmetika

Minden macska igényli a szakértő gondoskodást, bizonyos fajtáknál pedig elengedhetetlen.

VNA

Forrás: pixabay

A kutyakozmetikákról napjainkban már azok is hallottak, akiket nem vár otthon egy ugató, négylábú kedvenc – azonban arról már valószínűleg kevesebben tudnak, hogy nem csak az ebeknek lehet hasznos és egészséges, ha a gazdi elviszi egy kisállat-kozmetikushoz. A szakmabeliek ugyanis nemcsak a kutyák, hanem a macskák ápolását is megtanulják.

Egy kis fésülés

– A cicákat sok szakember nem is vállalja, hiszen jóval körülményesebb egy-egy kezelés, mint a kutyáknál: sokkal rövidebb ideig tűrik a kozmetikát, és a bőrük is érzékenyebb, sérülékenyebb. Egy-egy kezelés maximum 20-25 perces lehet, még a legtürelmesebb macskák sem engedik fél óránál tovább – mondta el lapunknak Barzó Marianna, a nyíregyházi Kutyafája Kozmetika és Panzió kisállat-kozmetikusa, aki már több mint tíz éve foglalkozik a kis kedvencekkel. – Azonban bundájuk gondos ápolást igényel, még a rövid szőrűeket is érdemes fésülni hetente egyszer-kétszer. Így ellenőrizhetjük, hogy az állat nem szenved-e bolháktól vagy valamilyen élősködőtől, illetve az elhalt szőrszálak eltávolítása abban is segít, hogy kedvencünk minél kevesebb szőrt nyeljen le, amikor tisztogatja magát.

A rövid szőrű macskák bundáját mindig sűrű fogú fésűvel ápoljuk, majd tenyerünkkel határozott mozdulattal simítsuk végig a testét a fejtől kiindulva egészen a farokig – így a kilazult szőrszálakat végleg eltávolíthatjuk.

Igényes bunda

Vannak azonban olyan fajták, melyek alaposabb gondoskodást igényelnek. A hosszú szőrű macskák három nagy csoportja a dús bundájú északi hosszú szőrűek (mint a maine coon és a norvég erdei macska), a vékonyabb bundájúak (például az angóra, a balinéz és a szomáliai macska), illetve a modern perzsák. Az utóbbiak igénylik a legtöbb ápolást.

– A perzsa macskák bundája a tenyésztés során megváltozott, így ma már nagy odafigyelést igényel a gazditól: naponta kétszer fésülni kell, különben összecsomósodik – emelte ki Barzó Marianna.

– Ez nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is szükséges: az elhanyagolt perzsa macskák borzasztó látványt nyújtanak, és sokszor még járni is alig tudnak, mert a nemezzé összeállt szőr húzza a bőrüket. Azt javaslom a gazdiknak, hogy ezeket a fajtákat már egészen kicsi korban szoktassák hozzá a gyengéd fésüléshez, így felnőve már nem okoz számukra stresszt, idegességet a rutinná vált ápolás. Szerencsére a legtöbb perzsa nyugodt természetű, és élvezi a rá fordított figyelmet.

A hosszú szőrű cicák bundájából ritka fogú fésűvel bogozzuk ki vagy kézzel szedjük szét a csomókat. Amikor így sem sikerül, ollóval is kivághatjuk a gubancot – ám legyünk nagyon óvatosak, nehogy megsérüljön az állat. Ha nem bírunk a rakoncátlan bundával, keressünk fel egy kisállat-kozmetikust.

– Figyeljünk arra is, hogy ezeknek a cicáknak a szőre a végbélnyílásnál összeragadhat, meleg időben pedig a csomókat ellephetik a döglegyek, bolhák és a paraziták. Ezt a szőr levágásával lehet elkerülni – hangsúlyozta a szakember. – A kandúrok farka is különleges gondozást igényel: a felső, test felőli részen található zsírmirigyek váladéka elsárgítja a szőrt, ahol megtelepedhetnek a baktériumok, és bőrgyulladás is kialakulhat. Ezt a területet akár naponta beszórhatjuk hintőporral, amit a bőrbe dörzsölés után kikefélünk, esetleg a macska farkát is megmoshatjuk.

Fülétől a farkáig

A kisállat-kozmetikus arról is beszélt, hogy a mindennapos ápolás során gondoskodjunk a macska füleiről is: időnként gyengéden töröljük ki a külső hallójáratot babaolajba mártott fültisztító pálcával, majd vattával töröljük át a fülkagylót. Nagyon fontos, hogy ne használjuk ugyanazt a pálcikát mind a két fülhöz, illetve ha a fülben barna pöttyöket vagy sűrű váladékot találunk, gyanakodhatunk gyulladásra vagy parazitákra – ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz. A rövid orrú cicáknál a könnyet az orrüregbe levezető könnycsatorna beszűkülhet, vagy akár el is záródhat – ilyenkor vattával naponta többször töröljük ki az állat szemeit, és a fülápoláshoz hasonlóan itt se használjuk ugyanazt a vattacsomót mind a két szemnél. A szemfolyás kötőhártya-gyulladást, megfázást vagy sérülést is jelezhet, ezekben az esetekben forduljunk állatorvoshoz.

– Akinek macskája van, gondolnia kell az állat karmaira is: adjunk a kedvencünknek karomkoptatókat, így megóvhatjuk bútorainkat – tette hozzá Barzó Marianna. – Néha azonban mégis szükség lehet a cicamanikűrre: ha a gazdi kéri, a kozmetikában levágjuk a karmokat, de csak a körülbelül két milliméteres áttetsző végeket csípjük le. Vigyáznunk kell, nehogy megsértsük az ereket és idegeket, mert ez fájdalmas a kedvencünknek, és néhány percig tartó vérzést is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában