Nokedli

2021.04.20. 14:56

„Ez csiriz” – Kitört a nokedliháború a szabolcsi háziasszony Facebook-csoportjában

A szabolcsi háziasszony, Boros Vali Facebook-csoportjában kitört a nokedliháború. Ritka, amikor vita alakul ki a Facebook-csoport tagjai, a profi háziasszonyok között, ám úgy tűnik, a nokedlit mindenki nagyon komolyan veszi.

Forrás: illusztráció / pixabay

Történt ugyanis, hogy egy hölgy tökéletesnek kiáltotta ki a saját nokedni receptjét, amivel valóságos komment-lavinát indított el. Ezt írta:

„Sziasztok! Én nagyon sokáig küszködtem a tökéletes nokedli elkészítésével.... Vagy ragadt, mint a csiriz, vagy vért izzadtam, mire kiszaggattam.

Íme, a TÖKÉLETES NOKEDLI RECEPTJE:

40 dkg liszt

1 teáskanál só

3 dl langyos víz

1 db egész tojás

Összekeverve a sózott forrásban lévő vízbe szaggatjuk, amibe kis zsiradékot (zsír, olaj) tettünk. Hideg vízzel leöblítve szedjük a tálba. Jó étvágyat!”

A recept láttán azonnal felkapták a vizet a tapasztalt háziasszonyok, a legtöbben nagyon kevésnek találták a 40 dekányi liszthez hozzáadott tojás mennyiségét. „Ez nem nokedli, hanem csiriz. A nokedlibe tojás kell!” – így hangzott a legerősebb kritika.

„Nekem úgy tanították a nokedli készítést, hogy amennyi tojás, annyiszor 10 dkg liszt kell bele. Vizet nem teszek bele, de ahány ház, annyi szokás...” – tette hozzá egy másik háziasszony.

Valaki azt tanácsolta, hogy az illető használjon fele arányban réteslisztet, úgy sokkal rugalmasabb lesz a nokedli. A tökéletes nokedli receptjét megosztó hölgy itt még állta a sarat. „Lehet. Még úgy nem próbáltam, de sima liszttel is tökéletes! Igen, ahány ház, annyi szokás. Az én receptem a legolcsóbb.” Ez a kijelentés viszont végképp olaj volt a tűzre, sokak szerint pont a tojáson nem kéne spórolni nokedli esetében. „Ez konkrétan csiriz. Hiába van kipróbálva! Mi sok nokedlit eszünk, de nem ilyet, az biztos, a nokedlinek a tojás lelke, nem a liszt és víz!”- méltatlankodott egy tapasztaltnak tűnő tag.

Odáig fajult a vita, hogy többen azt kérték, a csoport gazdája, a szaktekintélynek számító Valika mondjon véleményt.

Nos, megtette: „Írtál egy nokedli receptet, de az a tökéletestől nagyon távol van. Ha nektek ez a finom, akkor az úgy van jól. De az, hogy ez a verzió a tökéletes, nem állja meg a helyét. Nálunk a hóka nem jön be, adunk arra, hogy szép legyen a nokedli színe is. Ehhez pedig kell bele tojás bőven. Ez a nokedli messze van a tökéletestől…” – írta.

Íme Valika nokedli receptje:

400 g búzaliszt (BL55)

4 db tojás

kevés víz

2 csipet só

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában