Kiskert

2021.04.11. 15:30

Kedvenc évszaka a tavasz

Feketéné Kun Ildikó már alig várja, hogy üdvözölhesse leanderét.

TG

Feketéné Kun Ildikó még a lakásban is kertészkedik, féltő gondoskodással neveli paradicsom- és paprikapalántáit

Fotó: Sipeki Péter

– Bár kicsi a kertem, de annál nagyobb odaadással és lelkesedéssel gondozom virágaimat, bokraimat és fáimat. Ilyenkor, tavasszal rám tör az „ültethetnék”. Már korábban bevásároltam a különféle vetőmagvakból, alig várom, hogy végre jöjjön a jó idő – mondta lapunknak a Nyíregyházán élő Feketéné Kun Ildikó, akiről azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy a balett szerelmese, de azt talán kevesebben, hogy a kertészkedésért is rajong.

– A kerítés mellé már elültettem a napraforgómagvakat, melyeket előáztattam, de úgy néz ki, sajnos nem fognak kikelni. Szerintem ennek a hűvös idő az oka – tette hozzá. Feketéné Kun Ildikó a változatosságban hisz: van egy diófája, a fűszerkertben megterem a zsálya, az oregánó és a kakukkfű is, a konyhakertjében pedig babot, uborkát és sárgarépát szokott vetni, de többféle cserepes növény is díszíti a kertjét, a csodálatos rózsabokráról pedig még nem is tettünk említést.

– A szomszéd pincéjében szokott áttelelni a leanderem, amit több mint tíz éve, Izraelből hoztam el. Történt ugyanis, hogy a hazautazásunk napján megláttam egy gyönyörű, ideahaza nem ismert leanderfajtát. Fogtam egy benedvesített papír zsebkendőt, levágtam két hajtást, amiket hazahoztam. Hála istennek, hogy itthon megfogant. Tavasszal, amikor már jó az idő, fel szoktam hozni a szomszéd pincéjéből, olyankor mindig egy „jó reggelttel” köszöntöm. Sajnos ez az üdvözlés még várat magára, mert most hűvös és szeles az idő – mondta Feketéné Kun Ildikó, aki elárulta, hogyan és miként került szorosabb kapcsolatba a kertészkedéssel.

Kikönyörgött palánták

– Gyerekkoromban a Bukarest utcán laktunk. Olyan hét­esztendős lehettem, mikor a szüleimtől kikönyörögtem néhány palántát, amiket elültettem a kertünk egyik sarkába, a helyet pedig kineveztem a saját kertemnek. Egyszer, mikor zuhogott az eső, nagyon megsajnáltam a palántáimat. Fogtam nagyapám esernyőjét, felvettem édesapám bányászcsizmáját, kimentem a kertembe, majd a palánták fölé tartottam az esernyőt egészen addig, míg el nem állt az eső. Természetesen akkor még nem tudtam, hogy az eső jót tesz a palánták fejlődésének – emlékezett vissza.

Egy szó mint száz, Feketéné Kun Ildikó imádja a virágokat, zöldségeket, a kertet, így minden évben türelmetlenül várja kedvenc évszakát, a tavaszt. Lehet, hogy nem véletlenül hívják az általa vezetett formációt Primavera Balett­együttesnek? Az olasz primavera szó ugyanis azt jelenti: tavasz…

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában