Nyíregyháza

2021.05.03. 20:27

Pelyhes bababaglyok a Sóstói-erdőben (fotók)

Az E-misszió Egyesület önkéntesei a napokban ellenőrizték a költőládákat.

- Az idén is ellenőriztük a Sóstói-erdőben levő négy költőládánkat, melyeket még 2011-ben készítettek az E-misszió önkéntesei. Ezeket a nagyobb méretű odúkat kifejezetten a védett macskabaglyok számára helyeztük ki, az erdő olyan részeibe, ahol nincsenek idős és vastag, odvas fák – tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke. Hozzátette: egyre több öreg erdőállományt érintenek a tarvágások és felújítások, ezért az ilyen odúk szerepe is felértékelődik.

- Az elmúlt évek ellenőrzései alapján a baglyok jól fogadták a mesterséges odúkat, minden évben találtunk sikeresen kikelt fészekaljat. Az idén két odúban volt költés, az egyikben öt tojást, a másikban négy szépen fejlett fiókát találtunk. A két fészekalj között legalább három hét eltérés van, aminek talán a szeszélyes áprilisi időjárás lehet az oka.

- A pelyhes bababaglyokat ornitológus szakember jelölőgyűrűvel látta el, majd visszakerültek az odúba. A gyűrűk alapján azonosíthatók lesznek, és bárhová is repülnek, mindenütt tudni fogják, hogy 2021-ben a Sóstói-erdőben jöttek világra. Reméljük pár éven belül ők is gondos bagolyszülők lesznek! – fogalmazott Szigetvári Csaba.

Fotók: dr. Szalai Kata Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában