Szeretetéhesek

2021.06.08. 07:00

Csivavákkal az élet: pici kutyák, nagy szerelem

A világbajnok bokszoló nyolc csivavával osztja meg az otthonát.

VNA

Forrás: MILÓ VIKTÓRIA ARCHÍVUMA

A sport mellett a kutyák töltik ki Miló Viktória mindennapjait: a nyíregyházi születésű karate-, kungfu- és profi ökölvívó-világbajnok csivavákkal versenyez kiállításokon, és tenyészti is ezt a számára kedves fajtát. A mexikói jelzőebek több mint nyolc évvel ezelőtt varázsolták el a sportolót, és ez a szeretet azóta is töretlen.

Fotó: MILÓ VIKTÓRIA ARCHÍVUMA

Régóta vágyott ebre

– Gyerekkoromban mindig volt valamilyen házi kedvencünk: kutyát, macskát, teknősbékát és papagájt is tartottunk, a szüleim az állatok szeretetére neveltek. Már akkor eldöntöttem, hogy szeretnék egy kiskutyát, amikor huszonhárom évesen elköltöztem otthonról, azonban tudtam, hogy a bokszolói karrierem mellett nem tudnék annyit törődni egy háziállattal, amennyit megérdemelne – mesélte lapunknak Miló Viktória.

– Néhány évvel a visszavonulásom után, 2012-ben egy reggel úgy ébredtem, hogy tudtam: végre elérkezett a pillanat. Sokáig gondolkodtam, hogy milyen fajtát válasszak, és mivel mindenképpen egy kis testű kutyára vágytam, végül a csivava mellett tettem le a voksomat.

Viki első kutyája, Édi azóta is bearanyozza a mindennapjait. Az első perctől kutyaiskolába, agilityfoglalkozásokra és magánórákra hordta, majd idővel úgy döntött, hogy egy társat is beszerez kedvencének, hogy az akkor se legyen magányos, amikor ő éppen dolgozik. A második ebet már egy neves tenyésztőtől vásárolta, s a javaslatára elvitte a kiskutyát egy kiállításra Szerbiába, onnan pedig rengeteg pozitív élménnyel tért haza.

– Amikor az ember mindenkitől azt hallja, hogy a „tiéd a legszebb kiskutya”, az igencsak meghozza a kedvet a versenyzéshez – mondta el a sportoló. – Nagyon vágytam a győzelemre, ezért úgy döntöttem, hogy még egy taggal bővítem a kis csapatom: ezúttal egy már bajnok ebet választottam. Amikor egy ukrán tenyésztő oldalán megláttam egy fotót a hosszú szőrű Philip kutyáról, amint egy arany széken ült, mint valami cár, azonnal beleszerettem.

– Philip most már kilenc és fél éves, és együtt mindent megnyertünk, amit csak lehetett: 18 ország bajnoka és 12 ország grand championja. Ekkor merültem el igazán ebben a világban, még több kutyát vásároltam, és rengeteg versenyre jártam. Elmondhatom, hogy az ország legeredményesebb kutyája az enyém: felnőttként Európa-osztálygyőztes, illetve puppyvilággyőztes lett – tette hozzá.

Viki a versenyzés mellett tenyésztéssel is foglalkozik, s mivel egy vemhesség rengeteg kockázattal jár – főleg egy ilyen pici termetű fajtánál –, és nagyon félti a kedvenceit, eddig még csak két saját almot vállalt: az elsőt négy évvel ezelőtt, a másodikat pedig a közelmúltban. Ezenkívül egy szerb tenyésztővel közösen szintén két­alomnyi kiskutyával gazdagították a csivavarajongókat.

Szeretetéhes fajta

– Sajnos sokan agresszívnek tartják az csivavákat, pedig ez egyáltalán nem igaz: amikor azt látjuk, hogy egy kiskutya a gazdája táskájában ülve csahol és ugat mindenkire, aki csak megközelíti, az azért van, mert az eb rosszul szocializálódott, ez pedig soha nem a kutya, hanem az ember hibája. A csivava valójában egy nagyon kedves, szeretetéhes fajta, amely nagyon sok mozgást és játékot igényel – emelte ki Viktória.

– A versenyeken azt tapasztaltam, hogy bizony el is hiszik magukról, hogy a világ legszebb kiskutyái, élvezik az öltöztetést és a készülődést. Az embereket nagyon szeretik, viszont a nagyobb kutyák közelében megmutatkozik a Napóleon-komplexusuk.

Csak felelősen!

A sportoló arról is beszélt, hogy bármennyire is aranyos egy csivava, nem ajánlja kisgyerekek házi kedvencének, hiszen nagyon pici és törékeny. Akár már egy rossz mozdulatnak, esésnek vagy lépésnek is tragédia lehet a vége – az pedig csak fájdalmat és rossz emlékeket okozna a gyerekeknek. A felnőtteknek azonban remek társa lehet.

– Nagyon fontosnak felhívni rá a figyelmet, hogy akár csivavát, akár bármilyen másfajta ebet szeretnék, soha ne vásároljunk szaporítótól. Amikor különböző hirdetésekben gyanúsan olcsón, illetve okmányok, oltás és chip nélkül árulnak kiskutyákat, akkor az állat biztosan nem a megfelelő körülmények között született. Vásárláskor keressünk egy megbízható, hozzáértő tenyésztőt, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy mélyebben kell belenyúlnunk a pénztárcánkba, vagy válasszuk az örökbefogadást – tette hozzá.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában