cigi

2021.06.01. 11:30

Válassza a füstmentes életet!

Hazánkban 19 percenként meghal egy ember a dohányzás káros következményei miatt.

BM, SZA

Forrás: illusztráció/Dodó Ferenc

– A névnapomra akartam magamnak valami különleges meglepetést, így április 14-én 14 órakor 14 évnyi dohányzás után letettem a cigarettát – árulta el lapunknak a nyíregyházi Oláh Tibor, aki nem titkolja, a mai napig előfordul, hogy pár pillanatig sóvárog a cigi után, ám kitalálta a hárítási technikákat.

El nem szívott cigaretták

– A reggeli kávéval elmaradhatatlan cigaretta hiányzott a legjobban, de mára Túró Rudi jár a gőzölgő feketéhez, és amikor azt érzem, rágyújta­nék, akkor találok elfoglaltságot, pakolok a lakásban, mosok, mosogatok, ha pedig nagy a feszültség, felveszem a futócipőt, és egyre gyorsabban hagyom magam után a kilométereket – sorolta az egészséges „pótcselekvéseket”.

A 32 éves Tibor letöltött egy applikációt is, így pontosan nyomon tudja követni, mit nem szívott el. A dohányzásmentes világnapon már 47 füstmentes napnál tart, 1170 szál el nem szívott cigaretta van a statisztikájában, amivel több mint 90 ezer forintot takarított meg.

– Nekem sokat segített a tapasz, és egyre kevesebb mini­tabot szedek, jobb az erőnlétem és a közérzetem, s remélem, egy év múlva büszkén mondhatom, hogy leszoktam a dohányzásról – említi a terveket Tibor, akit már az sem zavar, ha mellette dohányoznak, s eljutott odáig, hogy „nagyon durván” érzi másokon, ha dohányoznak. Örül, hogy az első próbálkozásába eddig nem bukott bele, és bízik benne, nem esik majd bűnbe, nem szokik vissza a bűzrúdra.

Hetven rákkeltő vegyület

– A sikeres leszokáshoz elsősorban nagyon komoly és erős elhatározás szükséges – erősítette meg dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos, s hozzátette: vannak leszokástámogató foglalkozások a tüdőgondozóban is. A leszokás mellett szól egy elkeserítő adat: ma hazánkban 19 percenként meghal egy ember a dohányzás káros következményei miatt.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az is hozzájárul a sikeres leszokáshoz, ha egy támogató családi, baráti közeg veszi körül a dohányost. Sokat számíthat, ha valakinek ígéretet tesznek a füstmentes életre, az segít kitartani az elhatározás mellett – tette hozzá a szakember, aki rámutatott, a dohányzással több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe

Közismert és megdöbbentő tény, hogy száz tüdőrákos betegből 90-92 biztosan dohányzik, ahogy a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is főként a dohányzókat érinti, több mint 70 százalékban náluk alakul ki a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó visszafordíthatatlan betegség, csupán a tünetei enyhíthetők, és az előrehaladása lassítható.

S miközben valamivel kevesebb a dohányos, egyre többen választják az „alternatív” megoldásokat.

E-cigivel nem lehet leszokni

– Nagyon sok fiatal rendszeresen szívja az e-cigarettát, ami a tüdőgyógyászok állásfoglalása szerint ugyanúgy dohányzásnak minősül, mint a rendes cigaretta – mondta dr. Obbágy Veronika, s kifejtette: tévhit, hogy az e-cigivel le lehet szokni a dohányzásról. Ráadásul nem ismert az e-cigarettához használt vegyületek összetétele, mert nem kötelező feltüntetni azokat a méreganyagokat, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához.

– A klinikai vizsgálatok már tartanak, s ugyan nem ismerünk még minden következményt, de az egyik a tüdőfibrózis, melynek következtében a betegnél a tartós gyulladás hatására a tüdőszövet hegesedik, kemény, merev lesz, a tüdő pedig elveszíti a légzőfelületet. A tüdőfibrózis gyógyíthatatlan betegség, a progressziója csak lassítható – fogalmazott dr. Obbágy Veronika.

– Ha valaki abbahagyja a cigarettázást, öt perc alatt visszaáll a vérnyomása és a pulzusszáma, 20-30 perc alatt javul a szervezet oxigénellátása, majd elkezd ürülni a nikotin a szervezetből, és egy órával később a negyedére esik vissza a vérben a nikotinszint. Egy nap elteltével csökken a hirtelen szívhalál kockázata, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónap múlva a krónikus köhögés megszűnik.

Teher a függőség

– Sokszor letettem a cigit, de pár hét után mindig vissza is szoktam – mesélte lapunknak az 59 éves Miklósi Éva, aki nagyon korán, már a főiskola utolsó éveiben függő lett.

– Hol többet, hol kevesebbet, de hosszú éveken át folyamatosan dohányoztam, és bár többször is úgy éreztem, hogy sikerült végleg letennem, a vége mindig ugyanaz lett: kudarc kudarc hátán. Amikor kiderült, hogy terhes vagyok, egyetlen pillanat alatt megszűnt a nikotin utáni vágyakozás, és ez az érzés egészen addig tartott, amíg a kislányomat szoptattam, azaz egyéves koráig. És másnap, mintha mi sem történt volna, arra ébredtem, hogy muszáj elszívnom egy szál cigit, különben megőrülök. Az volt a szerencse, hogy nem volt otthon cigaretta, így akkor ezt még sikerült elhessegetnem, de eltelt néhány hét, és újra dohányoztam. Próbálkoztam tapasszal, rágóval, eredmény nélkül. Amikor viszont már annyira köhögtem, hogy orvoshoz kellett fordulnom, valami átkattant bennem. Azt mondta, ha így haladok, aligha fogom látni felnőni a gyerekemet, és ez volt a kulcsmondat. Különösebb erőfeszítések nélkül letettem a cigit, és bár híztam nyolc kilót, tudom, hogy életem egyik legjobb döntése volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában