kenyeret ne!

2021.07.21. 07:00

Etetni tilos, ám itatni érdemes

Az uzsonna eldobott maradéka csak bajt hoz a madarakra, egy tiszta itató azonban nagy segítség lehet.

VNA

Forrás: illusztráció/pixabay

A kertünkben pihenve, a parkokban sétálva és a vízparti nyaralásokon is nap mint nap találkozhatunk vadon élő madarakkal. Aki szereti a természetet, annak ez a látvány nagyban hozzájárul a kellemes kikapcsolódáshoz, így megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy mindezért cserébe hogyan segíthetünk ezeknek a szép szárnyasoknak, akár élelemmel vagy vízzel. Azonban hiába a jó szándék, a meggondolatlan „segítséggel” több kárt, mint hasznot okozhatunk az állatoknak.

Csak semmi kenyér!

– Szinte mindennapos látvány, hogy a tavaknál és a folyóknál, vagy akár a városi parkokban is kenyérrel, még rosszabb esetben emberi fogyasztásra szánt rágcsálnivalókkal etetnek kacsákat, hattyúkat – mondta el lapunknak Somlai Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Helyi Csoportjának elnöke.

– Első pillantásra azt gondolhatjuk, hogy ezzel jót teszünk, hiszen az emberek jelenlétéhez hozzászokott, kíváncsi és barátságos madarak sajnos szívesen fogadják a felkínált eleséget, sőt egyes helyeken még követelőzhetnek is az arrajáróktól. Azonban arra kérek mindenkit, hogy ne etesse ezeket az állatokat, hiszen így olyan élelemmel laknak jól, amely egyáltalán nem tesz jót a szervezetüknek és a bélrendszerüknek, az eldobált maradék kenyérdarabok pedig megposhadnak, és nagyon sokat rontanak az élővizek minőségén.

Sőt: ezzel a „hobbival” közvetve és akaratunkon kívül nagy veszélybe sodorhatjuk a vadon élő madarakat, hiszen hozzászoknak ahhoz, hogy elfogyasszanak mindent, amit az emberek eldobnak. A minden pedig jelentheti a szemetet is, a szárnyasok pedig gyanútlanul és valamilyen finomságban reménykedve akár a söröskupakokat vagy a csokipapírt is felcsipkedik, ez pedig – mivel nem tudják megemészteni – akár végzetes is lehet számunkra.

– A vadállatok etetése sok kockázatot hordoz magában, mert a táplálék reményében olyan helyekre szoknak, melyek potenciális veszélyforrások számukra – tette hozzá a szakember. – Bár nagyon jól mutat a közösségi oldalakon egy aranyos felvétel, amikor mondjuk egy közel merészkedett hattyúnak kínáljuk az uzsonnáról megmaradt kiflit, az állat egészsége és biztonsága érdekében inkább mondjunk le a fotóról, és persze az etetésről.

Ha mindenképpen szeretnénk valahogyan segíteni a madaraknak, akkor a kenyérdarabkák dobálása helyett inkább gondoljunk arra, hogy a rekkenő hőségben ugyanúgy szükségük van az ivóvízre mint nekünk, embereknek.

– Ahol folyó vagy tó van a közelben, ott a madaraknak meg van a szükséges vízforrásuk, azonban a városokban, ahol egyébként is magasabb a hőmérséklet, előfordulhat, hogy jól jön egy kis segítség – hangsúlyozta Somlai Tibor.

– A kertben felállíthatunk egy kis itatót, azonban csak akkor, ha gondoskodunk a tisztításáról, különben ebben az esetben is csak bajt okozunk az állatoknak. Mint ahogyan egy téli etető, úgy egy nyári itató is olyan lehet a madaraknak, mint egy forgalmi csomópont, és mivel sokan megfordulnak egy kicsi, koncentrált helyen, nagyon könnyen átadhatnak egymásnak különböző fertőző betegségeket. Főleg, mivel a vízből nemcsak isznak, hanem bele is fürödnek.

Élmény lehet

Egy kis vízzel töltött tál is elég, ha szeretnénk az udvaron egy madáritatót, azonban nem érnek véget a teendőink csupán annyival, hogy kirakjuk. A madarak egészségének megőrzése érdekében az itatót naponta mossuk ki és fertőtlenítsük le, így megelőzhetjük, hogy betegségeket kapjanak el egymástól. A vizet akár naponta többször is cserélhetjük: fontos, hogy mindig friss legyen, ebben pedig az is segít, ha egy nagyon pici ecetet is teszünk bele. A szakember kiemelte: a lehető legoptimálisabb megoldás az, ha amikor van rá lehetőségünk, helyet találunk egy jól gondozott kis kerti tavacskának, ahol az öntisztuló élővízből ihatnak a kertünkben vendégeskedő kis szárnyasok.

– Aki szereti az állatokat, annak hatalmas élmény közelről figyelni, ahogy ezek a madarak a szemünk láttára élik az életüket – fűzte hozzá Somlai Tibor. – A tisztán tartott itatóval valódi segítséget nyújthatunk a madaraknak ezekben a napokban, amikor még árnyákban is nehéz elviselni a nagy hőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában