Kiskert

2021.07.02. 12:03

Ne csak felszínesen locsoljunk!

Nagyon fontos, hogy mindig a gyökérzetet érje el a víz.

KM

Fordítsunk kellő figyelmet kertünk locsolására!

Forrás: Illusztráció / MW-Archív

Ebben az aszályos időszakban fontos odafigyelni a kert, a fű és a virágok öntözésére. A kertvarazsmagazin.hu összegyűjtött néhány jó tanácsot, ami segíthet megőrizni kertünk frissességét. Mindig a gyökérzónára fókuszáljunk öntözéskor: fontos, hogy a gyökérzetet érje el a víz, a felszíni locsolás nem tesz jót a növénynek. A fű és az egynyári növények gyökerei inkább a talaj felső részében találhatóak, míg az évelők, cserjék és fák zöme a talaj felső 30–60 centiméteres szintjét járják át. Nehéz, kőkemény földben a víz akár órákig is szivároghat, míg eléri a 15–40 centiméteres mélységet. Ekkor is ellen­őrizhetjük tapintással vagy ásóval, hogy elegendő vizet juttatunk-e a földbe.

Kiépített rendszer

Fordítsunk kellő figyelmet kertünk locsolására, megfelelő eszközöket használva, mint például a csepegtetőcső, könnyű slag, öntözők és időzítők. Jól átgondoltan, kiépített csepegtetőrendszerrel hatékonyabban tudjuk a növények gyökereit vízzel ellátni, mint felszíni öntözéssel. Mindig akkor locsoljunk, amikor szükség van rá. Az automata időzítővel ellátott öntözőket állítsuk át abban az esetben, ha az időjárási előrejelzések szerint eső várható vagy naponta vannak záporok, zivatarok. A növényzet túllocsolása ugyanolyan káros, mint a kiszáradás.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában