klíma

2021.07.05. 07:00

Óriási az igény a klímákra – A hűsöléskor sem árt a tudatosság

Nyáron is csúcsokat dönt az energiafogyasztás, mivel egyre többen használnak klímát.

MI

Évente egyszer érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a készüléket

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az elmúlt néhány évben próbára tette a lakosságot a tikkasztó nyári hőség, ezért sokan ventilátort vagy klímaberendezést vásároltak. A megnövekedett érdeklődést igazolják a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai is, melyekből kiderült, néhány év alatt több mint duplájára nőtt a hűtésre használt energia felhasználása. A légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, emellett a környezetet is óvjuk.

A hivatal rávilágított, hogy bár korábban a villamos­energia-rendszer télen kapta a legnagyobb terhelést, a klímaberendezések használata már nyáron is egyre nagyobb rendszerterhelési adatokat generál. A tapasztalatok szerint ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egyfokos emelkedés 90–100 megawattal terheli a hazai rendszert.

Az MEKH közleményében hangsúlyozta, a légkondicionálókat okosan használva áramot és pénzt takaríthatunk meg, és a környezetet is óvjuk. Nem mindegy, hogy milyen klímaberendezést választunk, azok teljesítményét – szakemberrel egyeztetve – érdemes a hűtendő helyiség méretéhez igazítani, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen nagy teljesítményű és sokat fogyasztó gépet vásároljunk.

Ügyeljünk a hőmérsékletre!

A klímaberendezések tudatos használatáról és karbantartásáról Ősz Tamás, a Klímacentrum Nyíregyháza ügyvezetője mesélt lapunknak. Elmondta, óriási az igény a klímákra, az elmúlt két hétben a kánikula miatt soha nem látott, drasztikus emelkedést tapasztaltak.

– A klímaberendezések beszerelése odafigyelést igényel, s bár elsősorban a megrendelő feladata, hogy ellenőriztesse otthona elektromos hálózatát, mielőtt klímát vásárol, a helyszínen mi is megvizsgáljuk a kábelezést és azt is, hogy biztosítja-e a hálózat a szükséges áram­erősséget. A régebbi társasházaknál különösen oda kell figyelni, hiszen azok hálózatát nem ilyen nagy terhelésre tervezték – tudtuk meg az ügyvezetőtől, akit a légkondik okozta kellemetlenségekről is kérdeztünk.

Ősz Tamás kiemelte, bár sokan panaszkodnak, hogy fáj a fejük, esetleg az ízületeik a klíma miatt, ezekért nem a berendezést kell okolni, ugyanis a tudatos használattal könnyedén megelőzhetők a panaszok.

A tulajdonosok gyakran túlhűtik a helyiséget, a kinti és benti hőmérséklet között 8–10 fokos különbség az ideális, de találkoztunk már olyan esettel, amikor kint 37 fok volt, bent pedig kevesebb mint 20 fokra állították a berendezést.

– Így könnyen megfázhatunk, rosszabb esetben arcüreggyulladással, rosszulléttel járhat a túlzásba vitt hűsölés. Még nagyobb baj, amikor a berendezés alatt ül valaki, és közvetlenül éri a hideg levegő, ami a lakásokban és az autókban egyaránt gyakori hiba – részletezte a nem megfelelő klímahasználat kockázatait a szakember.

Fontos az éves karbantartás

A légkondicionálók ellen gyakori érv a magas áramfogyasztás, de Ősz Tamás szerint a modern klímák már nem olyan „villanyzabálók”, mint a néhány évvel ezelőtti modellek.

– Az új, inverteres berendezések sokkal takarékosabbak, az olcsóbb gépek 3,5 kilowattos hűtőteljesítménnyel bírnak, sokan ezt keverik össze az elektromos teljesítménnyel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rengeteg áramot fogyaszt a gép, hiszen ehhez a nagy teljesítményhez mindössze 600–1000 watt közötti elektromos teljesítmény párosul, ami szerintem teljesen elfogadható, és a háztartások költségvetését sem terheli meg túlzottan – tette hozzá az ügyvezető, aki a klímák tisztítására és karbantartására is felhívta a figyelmet. Kiemelte, nem kell egészségügyi kockázatoktól tartani, ha a tulajdonosok betartják az előírásokat.

– Érdemes a klímákat évente egyszer szakemberrel átvizsgáltatni és megtisztíttatni. Mi már február-március környékén felvesszük e-mailben az ügyfeleinkkel a kapcsolatot az éves karbantartás miatt. A készülékeket ilyenkor vegyszerrel megtisztítjuk, a ventilátort, hőcserélőt, csepptálcát is beleértve. Ha valaki azt észleli, hogy büdös a berendezés, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, mert feltehetőleg összegyűlt valahol a víz a klímában, és ennek poshadása okozza a kellemetlen szagot, arról nem is beszélve, hogy a gépben pangó víz a legionella melegágya – hívta fel a figyelmet Ősz Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában