Nyíregyhái Állatpark

2021.08.04. 13:47

Videó, fotók: Vörös macskamedve született a Nyíregyházi Állatparkban

Az aranyos apróság teljesen egészséges, és jól tűrte élete első állatorvosi vizsgálatát.

Fotó: [email protected] +36305431120

Minden szívet azonnal megolvasztott a Nyíregyházi Állatpark legújabb újszülöttje, amikor szerda délelőtt bemutatták a nagyközönségnek. Az aranyos kis pandát először vizsgálta meg állatorvos, egyedi azonosító chipet kapott, majd az ivarára is fény derült: az apróság hím.

Teljesen egészséges

– Ilyenkor mindig ellenőrizzük, hogy a kicsi korának megfelelően fejlődik-e – mondta el dr. Biácsi Alexandra, az állatpark vezető állatorvosa, miközben egy mérlegre helyezte a pandabébit, hogy megmérjék a súlyát. – A bébi 706 grammot nyom, ami optimális, hiszen hét hetesen 600 és 800 gramm között kell lenniük. A kis panda tenyészpárunknak korábban ikreik jöttek a világra, ám ez a kölyök egyedül született, így az átlagostól nagyobbra nőhetett.

Dr. Biácsi Alexandra hozzáfűzte, hogy a kisállat fogait is meg kell vizsgálni, hiszen az anyatej mellett már szilárd táplálékot is eszik, valamint féreghajtót is kapott. A kicsi szürke bundával született, azonban szőrzete már elkezdet vörösödni. Talán meglepő lehet, de jellegzetes színük természetes élőhelyükön a rejtőzködést szolgálja, hiszen a Himaláján, 2000 méter magasban a fákon megtelepedett vörös mohába segít beleolvadni az állatoknak.

Miután átesett a szükséges vizsgálatokon és minden tekintetben egészségesnek bizonyult az apróság, visszavitték a szüleihez: mamájához, Ting-tinghez, illetve a papájához, Szecsuánhoz. A nyolc éves tenyészpár hét éve él együtt, Pozsonyból és Dublinból érkeztek Nyíregyházára az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

Veszélyben a faj

– A kis panda mamája egy fészekben neveli a kicsit, sokat költözteti, hiszen így érzi magát biztonságban: a bébi még csak néhány hete született, de már a kifutó több pontján is elhelyezte már az anyaállat – tette hozzá a vezető állatorvos.

A kis pandákat vörös macskamedvének is nevezik, hiszen félig behúzható karmaikkal rendkívül ügyesen másznak fára, valamint úgy nyalogatják tisztára magukat, mint egy macska. A kicsi születése több szempontból is hatalmas öröm, hiszen fogságban nagyon nehezen szaporodnak, és az IUCN vörös listája szerint állományuk drasztikusan csökken természetes élőhelyükön. Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, populációjuk pedig az elmúlt ötven évben körülbelül 40 százalékkal csökkent az élőhelyük csökkenése és az orvvadászat miatt.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában