Nyíregyháza

2021.09.14. 12:50

A Sóstói Múzeumfalu ad otthont a tirpák fesztiválnak

A nagyszabású gasztronómiai eseményt nyolcadszor rendezik meg.

Fotó: archív, hirek360

Kemencés hagymás ropogós csülökkel, kötött tésztaleves, füstölt kolbászos krumplileves, babgulyás, csírásgaluska pergelt savanyú káposztával, szilvás lepény – csak néhány finomság azon ételek közül, amiket az előttünk álló hétvégén megkóstolhatnak a Sóstói Múzeumfaluba látogatók.

A skanzen ad majd otthont a tirpák fesztiválnak: a nagyszabású gasztronómiai eseményt nyolcadszor rendezi meg a nyíregyházi önkormányzat a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) megyei szervezetével karöltve. A Népi Ízek Találkozóját és az V. Nyíregyházi Bogrács- Grillbajnokságot beharangozó keddi sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta: a helyszín változik, hiszen korábban a Kossuth téren rendezték meg a fesztivált, az viszont nem, hogy az esemény ingyenes, az önkormányzat pedig mindkét napon ingyenes buszjáratokat indít azért, hogy minél többen részesei lehessenek az ízélményeknek. A megyeszékhely életében azért is lesz jelentős ez a hétvége, mert 11 testvér- vagy partnerváros delegációját látják vendégül, hét településsel pedig kerek évfordulót ünnepelnek.

Tóthné Medved Zsuzsanna és dr. Ulrich Attila a sajtótájékoztatón| Fotó: Pusztai Sándor

Tóthné Medved Zsuzsanna, az MNGSZ megyei szervezetének elnöke elmondta, szombaton 12 profi csapat méri össze tudását, vasárnap pedig 19 civil szervezet tagjai versengenek a zsűri és a látogatók kegyéért. Több mint ötvenféle étel közül választhatnak a múzeumfaluba látogatók, az alapanyagok között természetesen a megyénkre jellemző zöldségek, gyümölcsök kapnak helyet: így a kukorica, a káposzta, a füstölt húsok, az alma, a dió, a szilva. Töltött káposzta készül majd vadhúsból, birkából, kukoricadarával és paradicsomosan is, de sztrapacskából, puliszkából és rétesből is többfélét kóstolhatnak a vendégek. Lesznek igazi különlegességek, így például a töltött alma vagy a galambleves, az tehát biztos, hogy mindenki talál majd kedvére való fogást szombaton és vasárnap a skanzenben, ahol az ételeket kóstolójeggyel lehet megvásárolni.

Részletek a szerdai Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában