Nyíregyháza

2021.09.14. 10:55

Peles a Sóstói-erdőben

Odútakarításra várta az az E-misszió Egyesület az önkénteseket a Sóstói-erdőbe.

Fotó: HP

- Tíz éve vannak kinn a Sóstói-erdőben azok az odúk, amelyekkel a kis énekesmadarak költését segítjük elő azokban a fiatalos erdőrészletekben, ahol nincs elég természetes odú. Hamar rájöttünk, hogy nemcsak a madarak, de a kisemlősök is szívesen használják ezeket az odúkat – számolt be az előzményekről dr. Szigetvári Csaba.

- Az odúk éves karbantartását, cseréjét és tisztítását ősz elejére időzítjük, mert ilyenkor még nem kezdik el téli álmukat a mogyorós pelék. Októbertől áprilisig szunyókálnak, ekkor veszélyes lenne őket megzavarni, pelementes helyeken viszont a téli-kora tavaszi odútakarítás ajánlott – tette hozzá az E-misszió Egyesület elnöke.

- Minden év szeptemberében végigjárjuk az odútelepet, ahol nincsenek állatok, eltávolítjuk a felhalmozódott fészekanyagot és alaposan kitakarítjuk az odút, javítjuk, vagy kicseréljük, ami elhasználódott. Az idén 44 odút néztünk végig, ebből egyet üresen találtunk, 17-ben volt fészekanyag, viszont gerinces állat nem, egy odúban denevérek voltak, további kettőben a jelek szerint rendszeresen denevérek tartózkodnak.

- Tizenkét odúban találtunk mogyorós peléket, volt, amelyikben kettő-öt példány is volt, bizonyára az idei második alomból születtek. Tizenegy odúban erdei egereket leltünk, közöttük is voltak családosak. Ebben az évben betöltötték szerepüket az odúk. Kettőt cserélni kellett, de még mindig van jónéhány, amely egy évtizede szolgálja a madarakat és a kisemlősöket – összegzett végül Szigetvári Csaba.

Fotók: Hoványi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában