Baktalórántháza

2021.10.12. 20:00

A messziről kéklő encián

A káliumos tápoldat elősegíti a növény virágzását.

TG

Némethné Csubák Éva a kékben pompázó enciánfa ölelésében | Fotó: Németh Péter

– Az enciánfa az udvarunk egyik pompás dísze, gyönyörű virágai már messziről kéklenek – mutatta be egyik kedvenc növényét lapunknak Némethné Csubák Éva. A Baktalórántházán élő kertbarát elmondta, bár már október van, még teljes virágzásban áll a fa a szabadban úgy, hogy az egész nyáron át ontotta bimbóit.

Buja növekedésű

Az enciánfa főbb tulajdonságairól is beszélt Némethné Csubák Éva, eszerint a buja növekedésű növény tartása, ápolása nem bonyolult. Származási helye Argentína és Paraguay vidéke. Botanikailag a burgonyafélék (Solonaceae) családjába tartozik, korábban a Solanum nemzetségbe sorolták amiatt is, hogy a virágának szerkezete azonos a burgonyáéval. Az enciánfa is mérgező, ezért a gyermekeket óvjuk tőle.

– Szereti a kissé félárnyékos helyet, de a napon is jól érzi magát, sőt a napfény hatására hatékonyabban fejlődnek a virágbimbók. Ha napos helyen nevelgetjük, akkor gyakrabban öntözzük, egyébként is szereti a vizet.

Az encián virágzásának titka a téli pihentetés, a metszés és a kellő öntözés a megfelelő mennyiségű tápoldatozással.

– A jó, alapos metszés, amit én áprilisban, a szabadba kirakás előtt közvetlenül végzek el, megalapozza az új hajtások növekedését, azok végein a sok kis virágbimbó kifejlődését – hívta fel a figyelmet Némethné Csubák Éva.

Némethné Csubák Éva a kékben pompázó enciánfa ölelésében | Fotó: Németh Péter

Hozzátette, annak érdekében, hogy folyamatos legyen egész nyáron a virágpompa, tápoldatozzuk: vegetációs időszakban hetente egyszer tegyük ezt meg, az enciánfa meg fogja hálálni. Adjunk neki káliumot, ami elősegíti a virágzást.

– Most aktuális a téliesítés, fagymentes helyre kell a nagy cserepeket, dézsákat menekíteni, hogy átteleljenek. Ilyenkor a hajtásait körülbelül a felére metsszük vissza. Az áttelelő helyen megszabadul leveleitől, és a tél folyamán kissé visszahúzódik. Tehetjük fényszegényebb helyre is, esetleg pincébe is, ha nincs virágházunk.

– Fogjuk vissza az öntözést, éppen csak annyi vizet adjunk neki, amely életben tartja.

– Ha ezeket követjük, a tavaszi szabad levegőre kihelyezéskor elvégezhetjük rajta a metszést. Évtizedek óta hálás dísznövényem az encián, dézsanövényként sok vizet igényel, egész nyáron szorgalmasan öntözöm.

Óvjuk a pangó víztől

– Ám arra is vigyázzunk, nehogy túlöntözzük, mert akkor levelei elsárgulnak és lehullanak, óvjuk a pangó víztől. Ez akkor is elő szokott fordulni, ha túl csapadékos az időjárás, és sok esőt kap az udvaron. Ilyenkor öntsük ki a fel nem szívott vizet az alátétből.

– Én mindig gondoskodom arról, hogy kisebb növényeket neveljek utánpótlásként. A zöld hajtásokat vízbe helyezem, megvárom, amíg kis gyökereket hoznak, akkor cserépbe dugom, leveleit felére visszacsípem, kissé árnyékos helyre teszem, esetleg üveget, vagy világos flakont helyezek rá. Így könnyebben megered.

– A nagyobb cserepes enciánfánkat lehetőleg 2-3 évente ültessük át. Ha már annyira nagy, hogy ez nehézkes, a dézsa földjét újítsuk meg minden évben, tegyünk a régi helyére tápdús földet! – adott hasznos tanácsokat az enciánfa gondozásáról Némethné Csubák Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában