mit mondott az öreg kiss?

2021.11.15. 11:30

Itt a Száraz November: semmi alkohol – nincs ivás!

A száraz november arról szól, sikerül-e meglenni alkohol nélkül.

KO

Fotó: Shutterstock

Ha belegondolunk, bármelyik hónap alkalmas lenne rá, hogy bárki kipróbálja, hogyan érzi magát egy hónapon át egy korty szeszes ital nélkül. Valószínűleg az év többi hónapjában több olyan ünnep is van, amikor alkoholt fogyasztunk, így került a száraz november az év utolsó előtti hónapjára. Mire jó, mit üzen a nemzetközi kezdeményezés, azon túl, hogy baráti társaságok kötnek rá fogadást és a különböző internetes felületeken „a csapból is ez folyik”? Noha a fiatal korosztály poénosan kezeli a témát, vannak, akiknek valódi kihívást jelent a száraz november.

Nem a nagyivók „bulija”

– Magyarországon körülbelül 900 ezer ember küzd alkoholproblémával. A rendszeres, nagy mennyiségű italozás súlyos egészségügyi károsodással jár. Az egészségügyi kockázatok mellett a szenvedélybeteg társas, családi és közösségi kapcsolatait is tönkre teszi, önmagát semmisíti meg a szenvedélybeteg. A legelején egy-egy pohár italban az ellazulás és a jókedv élményét fedezi fel, társaságban jól érzi magát, majd egyre többször vágyik erre az érzésre. Nincs éles határa, mikor lesz valakiből alkoholbeteg. Egyénfüggő az is, kinél, mit vált ki viselkedésében a rendszeres italozás, és kinél alakul ki könnyen a hozzászokás, netán az ital utáni sóvárgás. Szükséges időközönként a kontroll. A száraz november elsősorban arról szól, sikerül-e kibírni ivás nélkül egy hónapot. Ezalatt bárki megfigyelheti, milyen a viszonya az alkoholhoz, milyen élethelyzetekben nyúl a pohárhoz, vagy éppen a mindennapi rutin részévé vált-e számára az alkoholfogyasztás – ecsetelte a kezdeményezés hétköznapokra váltható hasznát dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter.

A száraz novemberről sokan megfogalmazták már: nem a nagy­ivók „bulija”. Azoké, akik valóban meg szeretnék figyelni az alkoholhoz fűződő kapcsolatukat.

– Szerintem az átlagos italfogyasztók közül is nagyon sokan meglepődnének, ha egyszer összeszámolnák a hetente elfogyasztott szeszes ital mennyiségét. Mennyit is tesz ki az a napi egy-két feles, néhány pohár bor vagy üveg sör a hónap végére? A valós mértékegységen, a decilitereken túl felfigyelhet arra, mi mindenre fordíthatta volna az energiáit, az idejét, ha nem az italozást választja a kikapcsolódásra. Felteheti azt a kérdést is, mit pótolt vagy kompenzált, netán szorongott, azért ivott? Elgondolkodhat azon, mi minden mást csinálhatna. A berögzült szokások helyett lehet inkább sportolni, olvasni, több időt tölteni a családdal, akik pedig már a függőség határán billegnek, azoknak fontos jelzés, ha már az elején feladják a kihívást – jegyezte meg a pszichiáter.

Dr. Erdélyi Ágnes beszélt arról is, hogy sajnos az alkoholproblémákkal küzdők nem keresik a segítséget, általában valamelyik családtagjuk viszi őket szakemberhez.

Nagy a kísértés

– „Nem értem, mi a baj, bármikor abba tudom hagyni”, hangzik el a jellegzetes mondat a terápiák elején, s a tagadás egyértelművé teszi, hogy baj van... Az alkoholfüggők nem ismerik fel a problémát. Úgy gondolják, hogy ha akarnak, bármikor tudnak változtatni egészségromboló szokásukon, aztán kiderül, hogy mégsem... – mutatott rá a szakember egy fontos mérföldkőre. Hozzátette, az ivást abba lehet hagyni, de az alkoholbetegségből teljesen „meggyógyulni” nem lehet, akár 20 év absztinencia után is könnyen visszaeshet a páciens oda, ahonnan indult. A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás átírja a szervezet működését, fizikai, biológiai és pszichés értelemben is lenyomatot hagy a szervezetben.

Dr. Erdélyi Ágnes elmondta azt is, a koronavírus-járvány alatt emelkedett az alkoholfogyasztás, de egyáltalán nem biztos, hogy a bezártság vagy a szorongás miatt nyúltak sokan a pohárhoz.

Borítókép: Szokás, rászokás, hozzászokás – elmosódnak a határok | Illusztráció: Shutterstock

Mennyiségek

Férfiaknál heti 21 egység, nőknél heti 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tolerálható, legalább két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett. Nagyivók azok a nők, akik heti 35, és azok a férfiak, akik heti 50 egység szesznél többet fogyasztanak. Egy egységnek számít egy pohár sör (425 ml világos vagy 285 ml barna sör), egy pohár bor (100 ml fehér- vagy 60 ml vörösbor) és 3 cl tömény alkoholos (égetett szeszes) ital. Forrás: webbeteg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában