Tiszadob

2021.11.14. 07:00

Szoros párkapcsolat van a sas és gazdája között

A madár a párjának választotta Olajos Csabát.

MML

Olajos Csaba

Fotó: a szerző

Egy solymász is részt vett a közelmúltban Tiszadobon azon a Hubertus-misén, amit a helyi Táncsics Vadásztársaság és az Andrássy Egyesület közösen rendezett. A sasokkal foglalkozó szakember, Olajos Csaba mesélt az érdeklődőknek a madarakról.

Fesztivál Kazahsztánban

– Minden évben meghívnak Kazahsztánba a berkuchi fesztiválra, de sajnos az elfoglaltságaim miatt nem mindig tudok részt venni ezen a nagyszabású rendezvényen, ugyanis a tenyésztéstől kezdve a madarak gondozásán át az itthoni vadászatokig számos tennivaló akad – mondta lapunknak a tenyésztő.

– Kazahsztánban államilag támogatják a solymászokat, nekem itthon nincs erre szponzorom. Kazahsztánba a mongol határhoz eljutni egy szirti sassal – sokszor hat repülővel – borzasztó összeg. Eddig kétszer voltam ezen a fesztiválon.

– Most is meghívtak bennünket a novemberi rendezvényre, ez már itt van a nyakunkon, most ott tartunk a társammal, Szentpéteri Leventével, hogy próbálunk szponzorokat keresni – folytatta Olajos Csaba.

– Levente a tanítványom, ő kapta meg az első tenyésztett sasomat, Roccót. Jelenleg három madaram van, ez itt a karomon egy észak-török hegyvidéki sas, az országban jelenleg a legnagyobb példány. Van egy hatalmas kazah sasom is, az a hím a mongol–kazah határvidékről származik. S van még a 2003-ban született legendás Dáma nevű tojó sasom. Ez az első sas, ami őzet vadászott.

Párba mással nem állna...

– Csak úgy lehet tenyészteni, hogy szoros párkapcsolat van közöttünk. Ez a madár, amikor elérte az ötéves kort, a párjának választott engem. A madár szeretete mindenekfeletti, monogám állat, nincs félrelépés, szent kötelék van közöttünk. Ha velem valami történne, a madárral még lehetne vadászni, de párba már más emberrel nem állna...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában