Nyíregyháza

2022.01.04. 20:00

A Kaukázus nyíregyházi billentyűse

Domokos Tibor nem feledi el, hogy honnan indult, jó szívvel gondol a szülőföldjére.

ltl

A Kaukázust megszerette a közönség, sok telt házas koncertet adott azóta, amióta megnyerte a versenyt | Fotók: Domokos Tibor archívuma

Európa legmagasabb csúcsa az 5642 méteres Elbrusz. A Kaukázus a kontinens délkeleti határának tekinthető, a hegyrendszer a Fekete- és a Kaszpi-tenger között nyúlik el. 

A maga nemében csúcsra ért a Kaukázus az idén: a hasonló nevű magyar zenekar nyerte meg A Dal 2021 televíziós dalválogatót. Ismerős arc áll a billentyűnél, a nyíregyházi Domokos Tibor sokáig a szülőföldjén bontogatta a szárnyait. 

 

Csernák Tibornál alapozott 

 

– Ezer szállal kötődöm Nyíregyházához, hiszen ott születtem és nőttem fel, ott jártam ki az iskoláimat, ott kezdtem el zenét tanulni Csernák Tibornál. Őt aligha kell bemutatni a zenekedvelő közönségnek. Az évek során sok barátra és ismerősre tettem szert, mindenkihez kapcsolódik egy-egy kedves emlék. Az egyik legemlékezetesebb talán az, amikor a szüleimmel elmentünk a városi stadionba a Deep Purple koncertjére. Az már nagyon rég volt, de nekem maradandó emléket nyújtott – árulta el Domokos Tibor. 

 

– Miután 1998 júniusában letettem az utolsó vizsgáimat az ÉVISZ-ben, a rákövetkező harmadik napon már elkezdtem zenélni az Univerzum üzletközpont első emeletén egy kis szórakozóhelyen. Tulajdonképpen ahogy vége lett az iskolának, azonnal beindult a zenei életem. Néhány év vendéglátózás után 2005-ben Bánházi Gábor barátommal megalapítottuk a zenekarunkat, az Óperentziát. Noha Budapesten kelt életre az együttes, valójában Nyíregyházán tettük meg az első fontos lépéseket, és azóta is töretlenül megyünk előre: sok fesztivál- és klubfellépés van mögöttünk. Olyan neves előadókkal zenéltünk együtt, mint Lajkó Félix vagy Barabás Lőrinc. Az idén teljesült egy nagy álmunk: a zenekar nyolcadik nagylemeze ezúttal vinylen jelent meg egy svéd kiadó, a Nebulosa Records jóvoltából. 

 

Domokos Tibor a Kaukázussal akkor találkozott először, amikor a fővárosban megalakult az R33, amit szintén a nyíregyházi barátaikkal alapított. – Az egy próbaterem és stúdiókomplexum volt, és hamar egy óriási zenész-olvasztótégellyé nőtte ki magát. Ott találkoztunk Kardos-Horváth Janóval, a Kaukázus frontemberével. Janó épp egy gyereklemezen dolgozott, és társakat keresett. Bánházi Gabi javaslatára együtt kezdtük el összerakni, és hamar kiderült, hogy könnyen megy a közös munka. Kifejezetten inspirálólag hatottunk egymásra. Azóta ez zenekarrá, projektté nőtte ki magát. Így született meg a Hahó együttes, amivel a negyedik nagylemezünkön dolgozunk. Három éve Janó új tagokat toborzott a Kaukázus újraalapításához, és engem kért fel a billentyűs posztra – én pedig örömmel vállaltam a feladatot. 

 

A Dal 2021 hatalmas áttörést jelentett az életükben: üstökösként berobbanva nyerték meg a versenyt. – Azért jelentkeztünk, hogy a zenekar neve és a dal minél szélesebb körben váljon ismertté. Úgy számoltunk, hogy ha a döntőig eljutunk, akkor háromszor leszünk képernyőn, és az már jó. Azt, hogy megnyerjük, én titkon se reméltem. Janó a döntő napján végig azt mantrázta, hogy megnyerjük, míg mi a többiekkel az utolsó pillanatokban is az esélytelenek nyugalmával ácsorogtunk a színpadon. Tudjuk, a medve nem játék, a zene meg nem verseny, de mégis fantasztikus érzés győztesnek lenni. 

Domokos Tibort még a hangszobrászat is érdekli 

– A műsor hatására temérdek koncertfelkérésünk lett, olyan helyekre is eljutottunk, ahol korábban nem jártunk még. Elsősorban a különböző városi rendezvényekre gondolok, de nem maradtak el a szokásos fesztiválok sem, ott pedig előtte sosem látott tömegek előtt volt szerencsénk játszani. 

 

Több vas a tűzben 

 

Tibor több együttesben is szerepel, így logisztikát igényel az egyeztetés. – Rendszeresen ellenőriznem kell a naptárat, hiszen folyamatosan változik a beosztás, ami főleg a nyári szezonban izgalmas dolog. Igyekszünk tekintettel lenni a zenekarokra a foglalásoknál, de az időpontütközések még így is elkerülhetetlenek. Szerencsére a Kaukázusban sikerült megoldást találni arra az esetre is, ha nem tudok velük tartani – Domokos Tibor jó példa arra, hogyan lehet ideálisan több vasat tartani a tűzben úgy, hogy az folyamatosan lobogjon. 

 

Hangszert is készítenek

 

– A zene rendkívül szerteágazó tudománya az emberiségnek, megszámlálhatatlan ágazata, megközelítése van – elmélkedett Domokos Tibor. – Mivel ezekből több is érdekel, legyen az dalszerzés, hangszerelés, hangszobrászat vagy éppen sound design, kitölti a mindennapjaimat. Billentyűs­ként a szintetizátorok fejlődése is leköti a figyelmem, szívesen olvasom a legújabb technikai újításokat, sőt Miski Ádám tervezőmérnök barátommal egy általa megálmodott és megépített moduláris szintetizátoron is dolgozunk. Próbálunk újszerű vívmányokat kitalálni és megvalósítani, roppant izgalmas feladat. Reményeink szerint hamarosan piacra dobhatjuk a hangszert, amely az AS ­synthesizers nevet fogja viselni. 

 

– A szabadidőmet szívesen töltöm a szeretteimmel, a párommal, Andikával és a 13 éves kislányunkkal, Kamillával. Kedvenc kirándulóhelyeink a budai hegyek és a Balaton környéke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában