Nyíregyháza

2022.09.16. 11:30

Egy húron pendül a citerával

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének padjaitól jutott el a doktori iskoláig.

Forrás: Janurik Tímea archívuma

– Már iskolásként éreztem, hogy a népzene az én utam. Tizenkét, korántsem tucatévnyi zeneiskolai népi ének tanulása után kétségem sem volt afelől, hogy a Nyíregyházi Egyetemen szeretnék továbbtanulni népzenetanárnak – rántotta le a leplet a kezdetekről Janurik Tímea ének-zene-népzene- és népikultúra-tanár. 

– Akkoriban még csak hangszeres képzés volt, ezért aztán választanom kellett egy főhangszert. Végül a citera mellett döntöttem, mert a pengetése mellett lehet énekelni is. Ha kellő energiát fektetünk bele,  gyorsan tanulható. Bevallom, minimális citeratudással érkeztem a felvételire, de szorgalmasan gyakoroltam, és sokat segítettek a szaktársaim. Nyaranta citeratáborokban fejlesztettem a tudásomat. Idővel beigazolódott a mondás, mely szerint teher alatt nő a pálma. Az összes kérdésemmel bátran fordulhattam a tanáraimhoz. Már októberben a nyakukra jártam azzal, hogy milyen tételek lesznek a decemberi vizsgákon. Én mindig az első vizsgára mentem, és korán elkezdtem rá készülni. A hosszú vonatutak kiváló lehetőséget biztosítottak a beadandók, a szakdolgozat és az OTDK-pályamunka megírására.

Janurik Tímea kristálytisztán emlékezik az első órájára:  

– Az elméleti tudással kellőképpen felszerelkezve mentem az első tanításomra a gyakorlóiskolába. Az első órán levert a víz, ahogy közel harminc diák nézett rám. De  a tanáraim megnyugtattak, hogy ez teljesen normális reakció. Attól kezdve egyre jobban élveztem a tanítást, és ma már boldogan tanítok – főként népzenetáborokban és zeneiskolában.

– A Nyíregyházi Egyetemre egy német nyelvvizsgával érkeztem. Az ottani nyelvóráknak köszönhetően az angoltudásomat is fejleszthettem, így 2018-ban angolból is sikeres nyelvvizsgát tettem. Új lehetőségek nyíltak meg előttem, a hozzánk érkező külföldiek ESN mentora lettem, jelenleg pedig International Student Alumni Ambassador vagyok. Az eredményeimnek köszönhetően elnyertem a Campus Mundi két ösztöndíját, az Erasmus ösztöndíjat és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, mellyel népzenét taníthattam és adhattam elő az írországi Corkban, Prágában és Isztambulban. A diplomaszerzésem utáni időszak az utazásokkal életem legemlékezetesebb és legeseménydúsabb féléve volt.

Beérett a befektetett munka gyümölcse: a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat három éven keresztül elnyerte, 2020-ban átvehette a Hallgatói Tehetség díjat, előadó volt a Tudomány és Művészet Ünnepe konferenciáin, 1. és 2. helyezett lett a TDK-n, illetve részt vett az  OTDK versenyein.

– A tudományos publikációk írását és a kutatásaim bemutatását olyannyira élveztem, hogy már elsőéves koromban elhatároztam: doktori iskolában folytatom tanulmányaimat, ebben pedig elejétől fogva támogattak az oktatók – jegyezte meg Janurik Tímea. 

– Nagy örömömre ösztöndíjas helyre vettek fel a pécsi és az egri egyetem neveléstudományi doktori iskolájába is „A népzeneoktatásból való lemorzsolódás megelőzésének lehetőségei” című témámmal. Szeptembertől doktoranduszként vethetem bele magam újra a tanulásba. Amennyiben csak feleannyira is boldog leszek és életre szóló szép emlékeket szerzek az elkövetkező négy év során, mint a nyíregyházi egyetemi éveim alatt, már elégedett leszek.

LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában